Akcenat ekonomske politike u narednoj godini treba da bude na opreznoj javnoj potrošnji

Ekonomska politika u narednoj godini treba da sadrži nastavak strukturnih reformi i privatizacije, donošenje sistemskih zakona u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, nastavak deregulacije, otklanjanje biznis barijera
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2015. 15:19h

Akcenat ekonomske politike u narednoj godini treba da bude na opreznoj javnoj potrošnji, koja bi bila na nivou tekućih prihoda budžeta.

To je zaključio Savjet Centralne banke (CBCG) koji je danas usvojio preporuke Vladi za ovođenje ekonomske poltike u narednoj godini.

“Iako će i u 2016. godini zbog izgradnje auto-puta, postojati visok budžetski deficit strukturni deficit ne bi trebalo da bude veći od jedan odsto Na ovaj način bi se očuvala fiskalna stabilnost i ne bi se ušlo u zonu povećanog rizika javnih finansija”, saopšteno je iz CBCG danas nakon sjednice Savjeta.

Vrhovna monetarna institucija ocijenila je da prioritet treba staviti naredne godine i na strukturnim reformama koje će promovisati rast i razvoj, konkurentnost privrede i kreirati stabilnost”

Konstatovano je da najvažnije mjere ekonomske politike treba da se odnose na nastavak fiskalne konsolidacije, postupnu promjenu modela razvoja, unaprjeđenje konkurentnosti crnogorske privrede, dinamiziranje pregovora sa EU.

Ekonomska politika u narednoj godini treba da sadrži nastavak strukturnih reformi i privatizacije, donošenje sistemskih zakona u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, nastavak deregulacije, otklanjanje biznis barijera.

Bonus video: