Kaluđerović i Gošović: Ustavni sud da dostavi odluku Službenom listu

Gošović i Kaluđerović su u otvorenom pismu pozvali zaštitinika ljudskih prava i slodoba, Šućka Bakovića da hitno preduzme mjere i aktivnosti iz njegove nadležnosti, imajući u vidu težinu povreda ljudskih prava i sloboda
5 komentar(a)
Velizar Kaluđerović, Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Velizar Kaluđerović, Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2015. 14:55h

Poslanici Demokratske Crne Gore, Neven Gošović i Velizar Kaluđerović, pozvali su zaštitinika ljudskih prava i slodoba, Šućka Bakovića, da preporuči Ustavnom sudu da bez odlaganja dostavi Službenom listu odluku o neustavnosti Vladine Uredbe, kojom je uvedena taksa na gorivo.

Gošović i Kaluđerović su u otvorenom pismu pozvali Bakovića da hitno preduzme mjere i aktivnosti iz njegove nadležnosti, imajući u vidu težinu povreda ljudskih prava i sloboda.

Oni su podsjetili da je Ustavni sud 14. oktobra donio Odluku kojom se utvrđuje da dopuna Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela Vlada, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

„Saglasno Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu, Uredba Vlade prestaje da važi danom objavljivanja oluke Ustavnog suda u Službenom listu Crne Gore“, saopštili su Gošović i Kaluđerović.

Oni su podsjetili i da je važećim Poslovnikom Ustavnog suda propisano da usvojeni tekst odluke, odnosno rješenja za Redakcionu komisiju, priprema sudija izvjestilac.

„Propisano je i da Redakciona komisija utvrđuje konačan tekst (izvornik) odluke ili rješenja u roku od osam dana od donošenja odluke, odnosno rješenja i da konačan tekst potpisuju predsjednici Redakcione komisije i Ustavnog suda“, rekli su gošović i Kaluđerović.

Onu su dodali da odluka Ustavnog suda ni do danas nije objavljena u Službenom listu.

"Vladina Uredba, za koju je Ustavni sud ocijenio da nije saglasna sa Ustavom i zakonom i dalje proizvodi pravne posledice na štetu građana i kompanija u Crnoj Gori, tako to i dalje plaćaju naftne derivate sedam centi po litru skuplje“, poručili su Gošović i Klauđerović.

Oni su naveli da se Ustavni sud, postupajući na navedeni način, neutvrđivanjem konačnog teksta donesene odluke u razumnom roku i kršeći sopstveni Poslovnik o radu i sam našao u zoni omogućavanja masovnog kršenja ljudskih prava i sloboda.

„Krajnje je zabrinjavajuća činjenica da organ koji u svakoj državi štiti ljudska prava i slobode koje garantuje Ustav, svojim neradom ili neodgovornim odnosom i dalje održava u pravnom životu i omogućuje nastavak primjene Uredbe Vlade za koju je sam utvrdio da nije saglasna sa Ustavom i zakonom“, zaključili su Gošović i Kaluđerović.

Bonus video: