Ustavni sud ne žuri: Još nije poslata odluka kojom se ukida taksa na gorivo

Generalni sekretar Ustavnog suda Biljana Damjanović kazala je juče “Vijestima” da se odluka nalazi u redakcijskoj komisiji i da će je što prije narednih dana poslati Službenom listu na objavu
63 pregleda 0 komentar(a)
benzinska pumpa, Foto: Shutterstock
benzinska pumpa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.10.2015. 17:59h

Ustavni sud još nije Službenom listu poslao na objavljivanje odluku kojom je ukinuo naknadu od sedam centi na gorivo, iako je tu odluku donio prije 14 dana. Prema Poslovniku Ustavnog suda rok je osam dana. Naplata ove naknade, koju je Vlada nezakonitom uredbom uvela 21. aprila, prestaće tek narednog dana od objavljivanja u Službenom listu.

Na osnovu nezakonite uredbe Vlada, prema gruboj računici, dnevno prihoduje oko 50 hiljada eura, što znači da je iz džepa kupaca za ovih 14 dana uzeto oko 700 hiljada eura.

Generalni sekretar Ustavnog suda Biljana Damjanović kazala je juče “Vijestima” da se odluka nalazi u redakcijskoj komisiji i da će je što prije narednih dana poslati Službenom listu na objavu. Ona je navela da ne može da precizira kada će se to desiti jer još ima odluka koje je Ustavni sud donio na sjednici u julu, a koje nisu poslate Službenom listu.

“Ova odluka ima prioritet i biće narednih dana, čim redakcijska komisija završi svoj posao, poslata Službenom listu”, kazala je Damjanović.

Nezavisni poslanik Neven Gošović, jedan od onih koji su pokrenuli predlog pred Ustavnim sudom o provjeri zakonitosti Vladine uredbe, kazao je da su postupci Ustavnog suda neodgovorni i da produžavaju trajanje uredbe koju su proglasili nezakonitom.

U Poslovniku Ustavnog suda (član 82) navedeno je da “redakciona komisija utvrđuje konačan tekst (izvornik) odluke ili rješenja, u roku od osam dana od dana donošenja odluke, odnosno rješenja”. Ustavni sud je odluku kojom je poništio uredbu donio 14. oktobra.

“ Ustavni sud je prvo čekao šest mjeseci da razmatra ovu odluku iako je mogao, što smo i tražili, da tada odmah, zbog jasnog kršenja zakona, donese odluku o privremenom stavljanju van snage do donošenja konačne odluke. Čekali su šest mjeseci da građani i pravna lica, kupci goriva, trpe štetu da bi razmatrali uredbu, a sada odugovlače objavljivanje svoje odluke i prave dodatnu štetu”, kazao je Gošović.

On je naveo da predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić mora da objasni ovoliko kašnjenje jer se nalazi na čelu institucije koja treba da štiti građane od nezakonitih akata, a ne da svojim nečinjenjem produžavaju njihovo trajanje.

Gošović je kazao i da bi posao redakcijske komisije za odluku koju su sami odredili kao prioritet trebalo da traje dan ili dva.

“Ovakvi postupci samo podstiču sumnju da se nalaze pod pritiskom izvršne vlasti kako bi naknada što duže trajala i kako bi Vlada naplatila što više novca”, naveo je Gošović.

Povodom najava iz Vlade da će razmotriti drugi način kako bi uveli novu dažbinu na gorivo, Gošović je kazao da se to može uraditi samo zakonom kojeg usvoji Skupština.

“U skupštinskoj proceduri je zakon o energetici i mogli bi amandmanom da dodaju član kojim bi uveli takvu dažbinu. Međutim, s obzirom na krizu u parlamentu pitanje je da li bi imali većinu za takvu odluku i kada bi uopšte mogla biti donijeta”, kazao je Gošović.

Sjednice nisu dva puta mjesečno

Ustavni sud predloge i inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti razmatra na redovnim sjednicama. U Poslovniku Ustavnog suda (član 20) piše da se “redovna sjednica održava, po pravilu, dva puta mjesečno”.

Inicijativa za ocjenu sporne vladine uredbe predata je u aprilu. Na sajtu Ustavnog suda može se vidjeti da su u maju, junu i julu imali svega po jednu sjednicu, u avgustu zbog kolektivnog godišnjeg odmora nisu radili, a sjednicu nisu imali ni u septembru.

Bonus video: