Konjević i Žugić da zavedu red zbog finansija Opštine Budva

Opštini Budva dat šestomjesečni rok da izvijesti DRI o preduzetim mjerama na ispunjenju preporuka iz izvještaja...
66 pregleda 9 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock.com
Budva, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.10.2015. 21:18h

Državna revizorska institucija negativnim je ocijenila završni račun Opštine Budva za 2014. godinu i naložila da se sa izvještajem upoznaju MUP i Ministarstvo finansija “radi preduzimanja mjera na uspostavljanju zakonskog okvira i odgovornosti u upravljanju javnim finansijama”.

Iz DRI su konstatovali da završni račun iz prošle godine ne daje istinit i objektivan prikaz iskazanih prihoda i izdataka...

“Opština Budva je prikazala primarni suficit u iznosu od 10.383.417,64 eura. Međutim, revizijom su utvrđene nepravilnosti koje su značajno uticale na iskazani finansijski rezultat, tako da primarni suficit korigovan nalazima revizije iznosi 87.077,66 eura”, piše u Izvještaju DRI.

Navodi se da Opština u velikom broju slučajeva nije plaćala direktnim transferom novca sa glavnog računa trezora na žiro-račun dobavljača, već je zatvaranje obaveza vršila po ugovorima o preuzimanju duga, ugovorima o ustupanju potraživanja i kompenzacijama.

Na kraju 2014. Budva je bila kreditno zdužena 67,8 miliona eura, bez garancija.

“Revizijom je utvrđeno da je Opština Budva zaključivala ugovore o kreditu ili preuzimanju duga bez saglasnosti Vlade ili nije prezentirala državnom revizoru saglasnost Vlade. Opština Budva je u izvještaju o budžetskom zaduženju iskazala zaduženja po osnovu izdatih garancija u iznosu od 2,4 miliona eura, a obaveze po izdatim garancijama na kraju 2014. godine iskazane su u iznosu od 54.068,38. Međutim, u postupku revizije utvrđeno je da je Opština Budva izdala garancije u iznosu od 9.298.844,78 eura, a koje se odnose na garanciju za WTE Desalinizacija morske vode (Hypo Alpe Adria banka) iznos od 5.672.399,47, garancija za kompaniju TOB Co iznos od 3.514.194,19 i garancija za Komunalno stambeno Budva iznos od 112.251,12 eura, što je otplaćeno. Na osnovu prezentirane dokumentacije nije se moglo utvrditi kolike su obaveze Opštine Budva po osnovu izdatih garancija na dan 31. decembar 2014. godine”, navodi se u izvještaju.

TOB Co je kredit uzela kod Prve banke na ime isplaćivanja dijela honorara za angažovanje pop pjevačice Madone, koja je u septembru 2008. održala koncert na Jazu.

“Opština Budva je preuzela obavezu otplate duga po ugovoru o kreditu koji je TOB Co zaključila sa Prvom bankom Crne Gore, a kasnije i potpisala ugovor o jemstvu sa HTP Budvanska rivijera na iznos od 3.514.194,19€, ugovor o solidarnom jemstvu za vraćanje kredita za desalinizaciju morske vode sa Hypo alpe adria Development na iznos od 5,3 miliona, bez saglasnosti Vlade i Skupštine opštine Budva. To je suprotno članu 40 Zakona o budžetu koji je važio u momentu davanja garancija”, ukazali su revizori.

Opštini Budva dat je šestomjesečni rok da izvijesti Državnu revizorsku instituciju o preduzetim mjerama na ispunjenju preporuka iz izvještaja.

“Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja izražavamo negativno mišljenje na finansijsku reviziju i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti. Finansijskom revizijom utvrđeno je da završni račun ne daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka na gotovinskoj osnovi”.

Sudski sporovi mogu ugroziti finansije Budve

U izvještaju revizora, Opština Budva trenutno jedna od stranaka u 177 sudskih sporova.

“Procijenjena vrijednost sporova iznosi 55.123.969,87 eura. Međutim, tim iznosom nije obuhvaćeno 25 sporova u kojima nije definisana vrijednost spora, a čija bi vrijednost mogla značajno uvećati navedeni iznos. Po osnovu prinudne naplate Opština Budva je u 2014. godini isplatila iznos od 5.354.276,40 eura zbog nelikvidnosti budžeta i velikog duga po osnovu obaveza iz prethodnog perioda, često je potpisivala sudska poravnanja. Međutim, po istim nije postupala i obaveze su naplaćivane prinudnim putem, uvećane za kamatu i troškove prinudne naplate. Imajući u vidu veliki broj sporova u kojima je Opština Budva tužena strana, iz navedenih podataka proizilazi da je u narednim godinama moguć nepredvidiv odliv sredstava iz budžeta Opštine po osnovu sudskih sporova koji može ugroziti finansijsko poslovanje Opštine”, saopštili su revizori.

Bonus video: