Vuković i Sekulić: Investitori pokazuju interesovanje za solarne elektrane na Veljem brdu

Vuković je pokrenuo temu grijanja u glavnom gradu kao i njenom uticaju na životnu sredinu i predložio da se u narednom periodu zajednički radi na popravljanju trenutne situacije
119 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vuković, Dragica Sekulić, Foto: PG Biro
Ivan Vuković, Dragica Sekulić, Foto: PG Biro
Ažurirano: 26.11.2018. 17:21h

Investitori pokazuju interesovanje za izgradnju solarne elektrane na Veljem brdu već neko vrijeme, poručeno je na sastanku gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića i ministarke ekonomije, Dragice Sekulić.

Oni su se danas, kako je saopšteno, sastali u cilju unapređenja dalje saradnje Glavnog grada i Ministarstva.

Kako su naveli, projekat solarne elektrane bi se radio po principu realizacije projekta SE na Briskoj Gori, a koji se pokazao kao izuzetno atraktivan i kao takav privukao pažnju reputabilnih investitora.

Kako su kazali, ovaj unaprijeđeni koncept potvrđuje ispravno vođenje politike Vlade Crne Gore, a sve u cilju povećanja zaposlenosti, održivog i efikasnog korišćenja prirodnih potencijala, sigurnijeg i kvalitetnijeg snabdijevanja građana električnom energijom.

"Važno je podsjetiti da ovaj koncept podrazumijeva privlačenje investitora koji su spremni da prihvate tržišni rizik i investitciju realizuju bez finansijskih podsticaja", piše u saopštenju.

Kako je saopšteno, teme koje su bile predmet današnjeg susreta odnosile su se na biznis zone u Glavnom gradu, projekat energetske efikasnosti kao i na interesovanje za gradnju solarne elektrane na Veljem brdu.

"U kontestu razgovora o biznis zonama govorilo se o definisanju optimalnih zakonskih okvira koji uređuju ovu oblast kao i o redefinisanju postojećih", kaže se u saopštenju.

Podsjećaju da je Ministarstvo ekonomije u 2016. godini donijelo Uredbu o biznis zonama koja jasno definiše model osnivanja, uspostavljanja, upravljanja, uređivanja i popunjavanja biznis zona.

"S tim u vezi, a u cilju prevazilaženja potencijalnih prepreka, u periodu do kraja godine je planirana intenzivna saradnja predstavnika Glavnog grada i Ministarstva ekonomije", navodi se u saopštenju.

U toku sastanka se govorilo se o Projektu Ministarstva ekonomije pod nazivom “Energy wood”, koji je proširen i nosi novi naziv “Energetski efikasan dom” a koji se odnosi na energetsku rekonstrukciju javnih objekata.

Ovim Projektom je, kako su kazali, rekonstruisan veliki broj objekata.

Vuković je pokrenuo temu grijanja u glavnom gradu kao i njenom uticaju na životnu sredinu i predložio da se u narednom periodu zajednički radi na popravljanju trenutne situacije.

"Sekulović i Vuković su poručili da se nadaju nastavku saradnje u narednom periodu i da će timski raditi u cilju obezbjeđivanja boljeg i kvalitetnijeg života građana u glavnom gradu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: