Odanost DPS-u preporučile Mugošu za Poresku upravu

Opozicione odbornike ne iznenađuje Vladino rješenje, jer su, kako kažu, građani navikli da se zanemaruju struka i iskustvo
129 pregleda 39 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Miomir M. Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.10.2015. 06:54h

Privrženost i poslušnost Miomira M.Mugoše Demokratskoj partiji socijalista opredijelila je Vladu da ga izabere za vršioca dužnosti (v.d) direktora Poreske uprave, jedne od najvažnijih finansijskih institucija u državi, smatraju predstavnici SNP-a i Demokrata u podgoričkom parlamentu i napominju da su građani navikli da obrazovanje i sposobnost u konkurenciji sa partijskim drugovima nema nikakvu šansu.

Odbornik SNP-a u podgoričkom parlamentu Kolja Ljuljđuraj kazao je “Vijestima” da ih ne iznenađuje Vladina ideja da se za direktora PU izabere Mugoša, jer je davno prepoznat kao poslušnik DPS-a.

“To je dovoljna i jedina preporuka za neku od važnih funkcija u ovoj državi. Da je SNP u pravu kada je u pitanju Mugoša govore i sve funkcije koje obavlja u svojoj partiji. Ali, čudi nas kada je toliko zaslužan što ga gradonačelnik Slavoljub Stijepović nije htio za svog zamjenika“, istakao je Ljuljđuraj.

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja kazao je “Vijestima” da nije upoznat čime bi Mugoša zaslužio tu poziciju, ali smatra da se radi o partijskom kadriranju DPS-a, što svakako nije dobar princip.

“Siguran sam da u Crnoj Gori postoji stručni kadar koji bi adekvatno mogao obavljati tu funkciju. Jako je važno da PU bude efikasna i uspješna. Očekujemo da neselektivno ostvaruje naplatu poreza jednako prema svima. Ne želim da prejudiciramo stvari. Dozvolimo da u narednom periodu v.d. direktora PU pokaže rezultate rada pa ćemo donositi sud”, istakao je Tuponja.

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada Vladimir Čađenović kazao je da je Mugoša zaslužio da bude izabran za prvog čovjeka jedne od najvažnijih finansijskih institucija u sistemu, zbog izuzetne privrženosti i odanosti DPS-u.

“Kao jedan od najznačajnijih članova te partije i boraca da se svim sredstvima sačuva vlast, izabran je za drugog čovjeka DPS-a u Glavnom gradu. Ovako kadrovanje samo potvrđuje da DPS računa isključivo na svoje zaslužne članove, kao i to da ima obavezu da ih zbrine. To posebno kad im istekne neuspješni mandat na prethodnim poslovima”, ocijenio je Čađenović.

Demokrate smatraju da izbor Mugoše za v.d. direktora PU neće iznenaditi građane Podgorice jer su navikli da formalno i stvarno obrazovanje, sposobnost i kreativnost kadra u konkurenciji sa partijskim drugovima nema nikakvu šansu.

Mugoša je član Glavnog odbora vladajućeg DPS-a i zamjenik je predsjednika Opštinskog odbora te partije u Podgorici.

V.d. direktor PU bio je savjetnik bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i načelnik podgoričke Komunalne policije.

Komesar je muških liga u Košarkaškom savezu Crne Gore.

Pominjao se za poziciju zamjenika sadašnjeg gradonačelnika Podgorice, ali nije bio po volji Stijepoviću, ni koalicionom partneru DPS-a u Glavnom gradu.

Bio je i kandidat za pomoćnika ministra odbrane, ali za tu funkciju nije bilo saglasja u vladajućoj koaliciji.

Iz DPS-a su kazali da poštuju i podržavaju kadrovska rješenja Vlade.

“Kadrovsku politiku vodi Vlada i apsolutno podržavamo i poštujemo kadrovska rješenja imajući u vidu da se prvenstveno bira najkvalitetniji kadar na osnovu rezultata svog rada koji mogu da odgovore potrebama i zadacima službe na čijem su čelu”, rekao je šef Kluba odbornika podgoričkog DPS-a Momčilo Vujošević.

Odbornik DF-a Branka Bošnjak ranije je kazala da je Mugoša slučaj za državnog tužioca, a ne za v.d. direktora Poreske uprave.

“Izgleda da se kadrovska politika DPS-a zasniva na tome da što više radiš protiv zakona i što si skloniji korupciji da bolje napreduješ. Jedan od takvih primjera je Miomir M. Mugoša nekadašnji pulen bivšeg gradonačelnika Mugoše, koji je poznat po tome da se dobro 'talio' oko novca od elementarnih nepogoda, pa onih sa privatnicima oko dozvola za ljetnje bašte, oko taksi licenci, a sve se to dobro odrazilo na njegov imovinski karton”, istakla je Bošnjak.

Ona je dodala da je vrtoglavom brzinom nekad prosječni službenik u Glavnom gradu postao bogataš.

Grupa službenika i namještenika Glavnog grada je prošle godine, zbog postupka dodjele stanova, podnijela državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika, kojom je obuhvaćen i Miomir M. Mugoša.

Optužuju se, uz nekadašnje članove Komisije za rješavanje stambenih potreba, za više krivičnih djela (povreda službenog ovlašćenja, koruptivne radnje na štetu državne imovine...). Mugoša je bio predsjednik te komisije.

Vlada je prošle sedmice, na predlog Ministarstva finansija imenovalaMugošu, bivšeg sekretara podgoričkog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj za v.d. direktora Poreske uprave.

Na tom mjestu očekuje ga rješavanje jednog od najvažnijih ekonomskih pitanja - smanjenje poreskog duga koji se približio cifri od blizu 800 miliona eura.

Državna revizorska institucija (DRI) je sredinom juna u svom izvještaju konstatovala da PU nema mogućnosti da sa postojećim modelom i raspoloživim ljudskim resursima obezbijedi efikasnu naplatu poreskog duga.

Uz to, od novog direktora Poreske uprave se očekuje da unaprijedi informacioni sistem te institucije i da zajedno sa Ministarstvom finansija utvrdi model kojim će se definisati kriterijumi za identifikaciju nenaplativog poreskog duga i način klasifikacije i evidencije.

Poručio da mu se pošalju pitanja

Miomir M. Mugoša nije htio da govori o svom izboru za v.d. direktora Poreske uprave već je u telefonskoj komunikaciji poručio da mu se pitanja pošalju “u skladu sa procedurom”.

Na pitanje čime je Mugoša zaslužio da bude izabran za važnu poziciju u PU nijesu odgovorili iz SDP-a, a izostao je i odgovor i Socijaldemokrata.

Profesor državnog Ekonomskog fakulteta Milan Lakićević podnio je sredinom septembra neopozivu ostavku sa mjesta direktora PU, gdje je bio od početka 2013.

Prema nezvaničnim informacijama, nije mogao da trpi kritike javnosti o nivou poreskog duga, ni pritiske da preduzme oštrije mjere prema određenim dužnicima.

Bonus video: