Povjerioci dali novu šansu preduzeću Nivel: Plan za spas 40 radnih mjesta

Plan reorganizacije usvojen je 9. oktobra, a podržale su ga sve četiri klase povjerilaca. Protiv je bila Hipotekarna banka
408 pregleda 0 komentar(a)
Stovariše Đurović, Nivel, Foto: Luka Zeković
Stovariše Đurović, Nivel, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2015. 16:42h

Povjerioci preduzeća Nivel, u okviru kojeg posluje stovarište “Đurović” u Podgorici, skoro jednoglasno su podržali predloženi Plan reorganizacije preduzeća kroz stečaj, čime je data šansa za njegov oporavak i spas 40 radnih mjesta.

Vlasnik Nivela, koji je nedavno obilježio 24 godine poslovanja je Vladimir Đurović. Stečajni postupak u preduzeću pokrenut je 6. juna ove godine, na zahtjev vlasnika, jer je ono ostala bez obrtnih sredstava i bilo je nelikvidno. Firma je povjeriocima ostala dužna oko 6,5 miliona eura, što odgovara iznosu koji je Đurović od 2009. uložio u izgradnju modernog stambeno-poslovnog objekta površine 21 hiljadu kvadrata kod obilaznice u Budvi i koji još nije završen. U taj projekat je ušao u partnerstvu sa Stevanom Đukićem, u okviru firme Nivel Invest koja je u stečaju od 24. marta ove godine.

“ Plan reorganizacije usvojen je u Privrednom sudu 9. oktobra, a podržale su ga sve četiri klase povjerilaca. Protiv plana glasala je Hipotekarna banka koja potražuje šest hiljada eura. Radi se o dugu Nivel investa koji je prezeo Nivel d.o.o.”, kazao je “Vijestima” stečajni upravnik Nivela, Žarko Ostojić.

Pojedinačno najveći povjerioci su banke i njihova potraživanja su obezbijeđena nekretninama i oni su tzv. razlučni povjerioci. Atlas banka potražuje 1,2 miliona, CKB 1,2 miliona, a Sosiete ženeral Montenegro 900 hiljada eura. Preostala tri miliona eura u manjim iznosima potražuje još oko 80 povjerilaca. Državi je Nivel za poreze i doprinose na zarade radnicima za period od pet do šest mjeseci, ostao dužan oko 260 hiljada eura, od čega je u prvi isplatni red svrstano potraživanje od 132 hiljade.

Opština Budva potražuje 18,2 hiljade eura.

Nivel invest za komunalije duguje još oko 400 hiljada eura

Firma Nivel Invest objekat u Budvi izgradila je 95 odsto. Akontativno je na ime komunalija platila Opštini Budva 1,7 miliona eura, a preostali iznos koji se procjenjuje između 300 hiljada i 500 hiljada eura biće isplaćen po završetku svih radova i dobijanja upotrebne dozvole.

Olakšavajuća okolnost za ovo firmu je što u Rafailovićima posjeduje plac koji će vjerovatno biti prodat kako bi se namirio dio ukupnih dugova od oko sedam miliona eura.

Bonus video: