Veselin Pejović osnovao firmu u Londonu

U Londonu je berza metala, a Uniprom želi da posluje i u Engleskoj, odgovoreno je na pitanje čime će se firma baviti
430 pregleda 32 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2015. 05:53h

Direkor i vlasnik nikšićke kompanije Uniprom, Veselin Pejović, prema podacima dostupnim na internetu, osnovao je u Londonu 6. oktobra novu kompaniju, Uniprom KAP limited, čiji je direktor.

Iz registra kompanija se ne može vidjeti ko su vlasnici firme, a posredstvom menadžerke za odnose sa javnošću Nine Redžepagić iz Uniproma je “Vijestima” saopšteno da je Pejović osnivač i vlasnik ove firme.

“U Londonu je berza metala, a Uniprom želi da posluje i u Engleskoj”, odgovoreno je na pitanje “Vijesti” čime će se ova kompanija baviti.

Uniprom gazduje imovinom Kombinata aluminijuma u stečaju (KAP) od jula 2014. godine.

Prodajna cijena aluminijuma na Londonskoj berzi metala iznosi svega 1567 dolara po toni, što je uz pripadajuću premiju nedovoljno za pokrivanje troškova proizvodnje ovog metala u Podgorici, imajući u vidu staru tehnologiju, skupu struju i 550 angažovanih radnika.

Uniprom je preuzeo upravljanje KAP-om 10. jula prošle godine, kada je prihvaćena njegova ponuda da za kupovinu kompletne imovine plati 28 miliona eura. Uniprom je taj iznos trebalo da plati u roku od 60 dana.

Pejović je do sada platio oko 14 miliona eura, a ostatak, 13,98 miliona, ne želi da plati dok, kako je ranije kazao, prodavac ne ispuni svoj dio obaveza iz ugovora.

On je u predviđenom roku od 60 dana nakon ulaska u KAP platio svega četiri miliona eura uz obrazloženje da ostatak ne može da izmiri dok traju sporovi protiv KAP-a, koje je na Kipru i u Crnoj Gori pokrenuo bivši vlasnik, ruski CEAC.

Tada je sa stečajnom upravom potpisan aneks ugovora kojim je rok za uplatu produžen šest mjeseci. Na kraju tog roka, 10. marta, Uniprom je platio 10,02 miliona eura.

Novim aneksom ugovora predviđeno je da se preostalih 13,98 miliona eura plati u roku od šest mjeseci, a stečajna uprava se obavezala da će omogućiti upis imovine KAP-a na Uniprom.

Pejović je na konferenciji za novinare 10. avgusta saopštio da je Uniprom ostatak kupoprodajne cijene od 13,98 miliona eura platio iz svojih sredstava, nezavisno od poslovanja i proizvodnje aluminijuma u KAP-u.

Taj novac se nalazi na prelaznom (tzv. escrow) računu Zapad banke.

Preuzima Boksite 1. novembra

Pejović će zvanično 1. novembra preuzeti Rudnike boksita, dok će kupoprodajni ugovor biti potpisan naredne sedmice.

To je predstavnicima sindikata Boksita juče kazao predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić.

„Kazao nam je da će Pejović 1. novembra preuzati Boksite i da nakon toga sindikati mogu sa njim razgovarati i pregovarati o broju radnika koje će preuzeti. Jovanić je uvjeren da će Pejović preuzeti većinu preostalih radnika, ali nije mogao da precizira o kom se broju radi”, kazao je predsjednik Sindikata radnika, Ilija Đilas.

Radnicima će do kraja mjeseca biti isplaćena potraživanja iz prvog isplatnog reda za 24 minimalne zarade, odnosno po oko 4,63 hiljada eura.

Uniprom metali su jedina firma koja je dostavila ponudu na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,39 miliona eura.

Bonus video: