PUPI protiv zakona o energetici, zbog najave povećanja cijene

„Pogrešnim izborom strateškog partnera A2A u privatizaciji i dokapitalizacijie EPCG, došli smo u situaciju da teret u ovom sektoru snose krajnji potrošači. Još jednom navodimo da A2A nije ispunjavala uslove javnog oglasa, zbog čega je PUPI podnio i krivičnu prijavu VDT, koji je morao do sada da reaguje, jer se radi o najvećoj pljački u istoriji Crne Gore“, precizirao je Korać
1 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.10.2015. 09:34h

Partija udruženih penzionera i invalida (PUPI) pozvala je poslanike da ne glasaju za Predlog zakona o enegetici, jer su, kako su kazali, zabrinuti zbog najave povećanja cijene električne energije za krajnje potrošače.

Član Predsjedništva i generalni sekretar PUPI, Radisav Korać, apelovao je na opozicione poslanike, a posebno na one iz Pozitivne Crne Gore, koji, kako je naveo, lamentiraju od slučaja do slučaja da ne glasaju za taj predlog.

„U ovom konkretnom životnom pitanju za najveći broj građana Crne Gore očekujemo njihovu, kao i podršku poslanika Liberalne i Socijaldemokratske partije (SDP)“, naveo je Korać u saopštenju.

Usklađivanje penzija je, kako je kazao, zamrznuto od 2012. godine.

„Struja je u tom periodu povećana 35 odsto, voda 50 odsto, a došlo je do poskupljenja i životnih namirnica i sveukupnih troškova života. Pozitivna lista ljekova koji se dobijaju na recept je sužena, pa i za ljekove građani, a posebno penzioneri izdvajaju značajna novčana sredstva“, rekao je Korać.

Najava Vlade da struja u narednom periodu poskupi sedam odsto, a u 2017. i 2018. godini maksimum šest odsto je, kako je dodao, neprihvatljiva za najranjiviju kategoriju stanovništva, prevashodno za penzionere, invalide i građane u stanju socijalne potrebe.

„Najavljeno poskupljenje struje uzrokovalo bi poskupljenje i ostale robe i usluga što bi i onako ugrožene građane još više pogodilo“, dodao je Korać.

PUPI se zahvalio Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja vodi pravu brigu o građanima Crne Gore, a naročito za siromašno stanovništvo i nezaposlene koji su dominantni u državi.

„Umjesto da takvu brigu o svojim građanima vodi Vlada, kao odgovorna, ona je neodgovornom politikom osiromašila građane“, smatra Korać.

Prema njegovim riječima, Vlada zna da preko pet hiljada penzionera prima penziju u iznosu oko 100 eura, 38 hiljada prima ispod 175 eura, što je donja granica siromaštva, a preko 65 hiljada penzionera prima penziju ispod prosječne koja iznosi 271 eura, od čega preživljava preko 200 hiljada građana.

„Pogrešnim izborom strateškog partnera A2A u privatizaciji i dokapitalizacijie Elektroprivrede, došli smo u situaciju da teret u ovom sektoru snose krajnji potrošači. Još jednom navodimo da A2A nije ispunjavala uslove javnog oglasa, zbog čega je PUPI podnio i krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT), koji je morao do sada da reaguje, jer se radi o najvećoj pljački u istoriji Crne Gore“, precizirao je Korać.

PUPI takođe traži od samostalnog poslanika, Dritana Abazovića, da napravi korekciju amandmana koji mu je MANS dostavio, da struja u naredne tri godine ne može poskupiti ni jedan cent.

„Abazović je predložio da to povećanje bude jedan odsto godišnje. PUPI apeluje na poslanike da podrže amandman Abazovića da se maksimalna stopa troškova gubitaka, koji se odobravaju energetskom subjektu, veže za prosječnu stopu gubitaka koji važe za članice EU“, kazao je Korać.

Takvo rješenje je, kako smatra, jedino pravedno i pošteno u odnosu na krajnje potrošače, a posebno za penzionere, koji godinama preko računa za struju plaćaju ogromne tehničke gubitke EPCG.

„Odlukama Regulatorne agencije za energetiku (RAE), dozvoljena stopa gubitaka je devet odsto godišnje, što je znatno više nego u zemljama EU. Investiranje u distributivnu mrežu je zanemarljivo. Preko krajnjih potrošača EPCG ostvaruje značajni neopravdani prihod, pa je podnijeti amandman opravdan i prihvatljiv za građane, a logično bi bilo i da ga predstavnici građana podrže“, ocijenio je Korać.

PUPI, kako je zaključio, nije siguran da će u narednom periodu doći do liberalizacije tržišta električne energije u Crnoj Gori, pa bi povećanje cijene električne energije trebalo spriječiti.

Bonus video: