Račun ŽPCG u blokadi, a direktor kupio novu "škodu"

Željeznička infrastruktura blokirala račun zbog duga za struju. Radnici zabrinuti za isplatu decembarske plate
6397 pregleda 4 komentar(a)
Nova škoda ispred sjedišta ŽPCG, Foto: Privatna arhiva
Nova škoda ispred sjedišta ŽPCG, Foto: Privatna arhiva

Račun Željezničkog prevoza (ŽPCG) blokirala je Željeznička infrastruktura (ŽCG), direktor ŽPCG Predrag Popović kupio je novo putničko vozilo, a nezadovoljni radnici koji strahuju za isplatu decembarske zarade, tvrde za “Vijesti” da je stanje u firmi alarmantno i da je lokalni saobraćaj na ivici održivosti zbog neispravnosti vozova.

“Vozovi, u narodu popularni kao ruski - elekromotori (tri voza) su garažirani i neispravni. CAF vozovi-španci od tri, koliko ih ima, jedan je ispravan i u njemu je slabo grijanje, pa se putnici često žale na hladnoću. Od ukupno 40 kola koliko ih ima u voznom parku ispravno je 22 što je ukupno 55 odsto. Nije u pitanju samo nedostatak novca i rezervnih djelova, nego je i slaba organizacija u pitanju”, tvrde za “Vijesti” radnici koji su zahtijevali anonimnost.

Iz menadžmenta ŽPCG kažu da “stanje nije alarmantno, ali jeste složeno”.

“Preduzeće ne raspolaže dovoljnim brojem ispravnih voznih sredstava. Takođe, iz određenih razloga, pojedini elektromotorni vozovi se isključuju iz saobraćaja, što je svakako normalna pojava”, objasnili su iz menadžmenta.

Nezadovoljni radnici kažu da je direktor Predrag Popović nedavno kupio novo motorno vozilo “škoda” za oko 24.900 eura, iako nema novac za nabavku djelova za popravku vozova i vagona.

Procjena je menadžmenta - da će ŽPCG poslovnu 2018. završiti sa negativnim rezultatom u iznosu od oko 1,5 miliona, ali i napominju da su lani imali veće sopstvene prihode za 600.000 eura, kao i povećan broj putnika u odnosu na 2017. godinu.

“Broj prevezenih putnika u lokalnom saobraćaju je veći za šest odsto, a u međunarodnom saobraćaju za oko 24 odsto. Sa druge strane, ŽPCG je iz budžeta u 2018. dobio manje novca u odnosu na 2017. za oko 2,3 miliona” naveli iz kompanije

Iz menadžmenta su potvrdili da je za potrebe poslovanja ŽPCG kupljeno novo putničko vozilo.

“Postojeći vozni park putničkih automobila ŽPCG stariji je od 10 godina. Novac koji je odvojen za nabavku pomenutog vozila, utrošen je iz vanrednih prihoda firme. Zbog duga za električnu energiju – visoki napon, ŽCG je blokirao žiro-računa ŽPCG. Ovom blokadom otplaćen je dio duga, dok je način namirenja preostalog iznosa dogovoren potpisivanjem protokola o dinamici izmirenja duga za utrošenu energiju između dva preduzeća. Umanjenje dobijenog novca iz budžeta za 2018. će imati negativan uticaj na tekuće poslovanje. S obzirom na činjenicu da je u budžetu za 2019. godinu predviđen veći iznos novca po osnovu subvencija za ŽPCG, ne očekujemo da će to izazvati veće probleme u tekućem poslovanju i izvršavanju ugovora o pružanju usluga prevoza putnika od javnog interesa”, zaključili su iz ŽPCG.

Sredinom decembra usvojen je novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, ali on neće stupiti na snagu dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor. Kad će biti usaglašen taj akt između sindikakta i borda niko još ne zna.

Sindikalci nijesu bili raspoloženi za izjave jer strahuju od problema. Jedino je sekretar reprezentativnog sindikata Mirko Rmandić ukazao na veliku zabrinitost radnika zbog glasina “da je decembarska plata pod znakom pitanja, zbog blokade računa i navodnih dugova ŽPCG”.

On dijeli zabrinutost kolega koji su došli u nezgodnu situaciju i napominje da za to nijesu ništa krivi.

Bonus video: