Bolja avio dostupnost za porast broja slovenačkih turista

Gvozdenović i Močnik su ukazali na brojne potencijale saradnje sa Slovenijom u oblasti eko-turizma, investicija, zaštite životne sredine, urbanizma, komunalnog razvoja i održivog razvoja, kroz razmjenu iskustava i organizovanje studijskih posjeta službenika resornih ministarstava
1 komentar(a)
Mitja Močnik, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Mitja Močnik, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 14.10.2015. 10:02h

Unaprijeđenje avio dostupnosti između Crne Gore i Slovenije od ključnog je značaja za porast broja slovenačkih turista, zbog čega u narednom periodu treba raditi na pronalaženju modela za njeno poboljšanje, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

On se sastao sa novoimenovanim opunomoćenim ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori, Mitjom Močnikom, i kazao da je uvjeren da će njegov predstojeći mandat biti uspješan, kao i da će dodatno osnažiti postojeću dobru saradnju dvije zemlje.

„Gvozdenović je sagovornika upoznao sa preduzetim aktivnostima na unaprijeđenju turističkog proizvoda, što je rezultiralo i porastom broja slovenačkih turista u Crnoj Gori, više od 21 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period“, navodi se u saopštenju Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Gvozdenović je kazao da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima, posebno s aspekta uvezivanja ekonomskih i sektora koji se bave zaštitom životne sredine i održivim razvojem.

Močnik se zahvalio na korisnim informacijama i kazao da je Crna Gora u spoljnoj politici Vlade Slovenije prepoznata kao jedna od prioritetnih država.

Sagovornici su kao posebno značajan vid saradnje naveli Program razvojne pomoći Crna Gora – Slovenija, u okviru kojeg je realizovano niz uspješnih projekata u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom.

Gvozdenović je rekao da je značajan novi Sporazum za Program međunarodne razvojne saradnje između Crne Gore i Slovenije za 2016-2018, koji bi trebalo da obezbijedi okvir za pružanje stručne pomoći u pogledu upravljanja i nadzora aktivnosti i nakon završetka infrastrukturnih radova.

Gvozdenović i Močnik su ukazali na brojne potencijale saradnje sa Slovenijom u oblasti eko-turizma, investicija, zaštite životne sredine, urbanizma, komunalnog razvoja i održivog razvoja, kroz razmjenu iskustava i organizovanje studijskih posjeta službenika resornih ministarstava.

Močnik je predao akreditive 5. oktobra, čime je zvanično počeo njegov četvorogodišnji mandat u Crnoj Gori. Sastanak je održan na inicijativu Ambasade Slovenije, u cilju razmjene informacija između Gvozdenovića i Močnika o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji, kao i mogućnostima za njen dalji razvoj.

Bonus video: