Bojanić odgovorio Pejoviću: Gomila neistina koje je izrekao zaslužuje komentar

"Problem sa zgradom "Lepa Kata" nastaje 4. avgusta kada je stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, potpisao Saglasnost za upis hipoteka drugog i trećeg reda (Clausula intabulandi), a notar sve "uredno" ispitao, utvdio i ovjerio", kazao je između ostalog Bojanić
14 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.10.2015. 10:19h

Poslanik u Skupštini Crne Gore Mladen Bojanić odgovorio je vlasniku Uniproma Veselinu Pejoviću reagujući na tekst Pejović odgovorio Bojaniću: S Lepom Katom nemam ništa objavljenom juče na portalu "Vijesti".

Reagovanje prenosimo integralno:

"Bez želje da polemišem sa gospodinom Pejovićem, čovjekom koji zbog ljubavi prema metalima, kako sam kaže, može da neograničeno trpi finansijske gubitke, gomila neistina koje je izrekao zaslužuje komentar. Idemo redom:

Sredinom avgusta je slavodobitno izjavio da je isplatio ratu od 13,9 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a. Kasnije se otkrilo da je taj novac obezbijedjen kreditom od Zapad banke, a novac se i dan danas nalazi na eskrow (prelaznom, privremenom) računu iste banke i nije dostupan stečajnom upravniku KAP-a dok Uniprom ne izda saglasnost. Dakle, još ništa od isplate kako je pompezno saopšteno na pres konferenciji sredinom avgusta.

Problem sa zgradom "Lepa Kata" nastaje 4. avgusta kada je stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, potpisao Saglasnost za upis hipoteka drugog i trećeg reda (Clausula intabulandi), a notar sve "uredno" ispitao, utvdio i ovjerio. Predmet Saglasnosti je popis imovine stečajnog dužnika KAP-a na koju se odobrava upis hipoteke drugog reda u korist Zapad banke i hipoteke trećeg reda u korist Liye Morokhovske, a u svrhu odobravanja navedenog kredita Unipromu DOO. I tu nastaje problem za vlasnike stanova i poslovnih prostora "Lepe Kate". Tačka 8 ovog sporazuma definiše nepokretnost iz LN 5702 K.O. Podgorica III. Prva na redu za upis hipoteke je kat.parcela 4313, u naravi zemljište uz vanprivrednu zgradu, površine 121 m2. Druga stavka glasi: kat.parcela 4314, objekat 1, u naravi zemljiste ispod objekta, povrsine 4.592 m2. Provjerom u Upravi za nekretnine, i u elektronskom registru, a i lično, utvrdio sam da parcela 4314 ne postoji niti je ikad postojala! Napominjem, Sporazum je ispitan, utvrđen i ovjeren od strane stečajnog upravnika i notara. Ostavljam njima i novom ekspertu za čitanje katastarske evidencije, gospodinu Pejoviću, da objasne kako se na spisku našla nepostojeća parcela, da li se radi o grešci ili namjeri.

Uprava za nekretnine je 10.08.2015. godine izvršila izmjene u listu nepokretnosti 5702 na osnovu ovog Sporazuma i u dijelu Podaci o teretima i ograničenjima na kat.parceli 4313, zemljište uz privrednu zgradu, upisala: UNIPROM DUG 15,4 mil USD, ROK 12 MJESECI + ZABRANA PROMETA BEZ SAGLASNOSTI, a na kraju spiska iste kat.parcele (4313): Društvena stambena zgrada - HIPOTEKA II REDA UZZ 588 /15 OD 04.08.2015. POVJERILAC ZAPAD BANKA DUZNIK UNIPROM DUG 15,4 mil USD ROK 12 MJESECI+ZABRANA PROMETA NEPOKRETNOSTI BEZ SAGLASNOSTI, kao i HIPOTEKA III REDA U KORIST POVJERIOCA LIYE MOROKHOVSKE, isti uslovi kao prethodno navedeni.

Dakle, u Saglasnosti za upis hipoteka se navodi nepostojeća kat.parcela 4314, objekat 1, zemljište ispod zgrade, površine 4.592 m2, a u listu nepokretnosti Uprava za imovinu upisuje hipoteku na kat.parceli 4313, Društvena stambena zgrada, iste površine od 4.592 m2.

Epilog ovog posla je da se vlasnicima stana ili poslovnog prostora iz zgrade "Lepa Kata" prilikom izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti, u dijelu Podaci o teretima i ograničenjima, unosi zabilježba na Društvenoj stambenoj zgradi, navodi o kreditu i ZABRANA PROMETA NEPOKRETNOSTI BEZ SAGLASNOSTI. Naravno da ovo stvara problem vlasnicima stanova i poslovnih prostora ukoliko žele da prodaju ili založe svoju imovinu za svoje potrebe.

Bonus video: