Pejović odgovorio Bojaniću: S Lepom Katom nemam ništa

Pejović poručio da Bojanić ne zna da pročita vlasnički list i ako neko dokaže da je založio bilo čiji stan, daće mu sve što ima
177 pregleda 17 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2015. 19:35h

Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, negirao je juče tvrdnje nezavisnog poslanika Mladena Bojanića, o založenim stanovima u zgradi Lepa Kata u korist Uniproma i poručio mu da u katastarskoj evidenciji treba da prepozna razliku da je zemljište odvojeno od zgrade.

“Gospodin Mladen Bojanić izgovorio je notornu laž i neistine i mislim da to ne priliči čovjeku koji pretenduje na mjesto ministra u nekoj tehničkoj vladi”, rekao je Pejović “Vijestima” reagujući na tvrdnje nezavisnog poslanika da za više od 400 stanova i poslovnih prostora postoji zabrana otuđenja zbog kredita od 15 miliona dolara odobrenog Unipromu.

Pejović kaže da “ako Bojanić ne umije da pročita vlasnički list, kako bi mogao da vodi firmu”.

“Pohvalio mi se u jednoj televizijskoj emisiji da je imao šest firmi, a od tih šest svaka je otišla u stečaj i zatvorio ih je. Otišao je na državne jasle da bi svaki mjesec dobijao apanažu u iznosu 1,5 hiljada do dvije hiljade eura“, naveo je Pejović uz napomenu da treba znati i u katastarskoj evidenciji prepoznati razliku da je zemljište odvojeno od zgrade.

Bojanić je gostujući u emisiji "Načisto" na TV Vijesti kazao da je tragom pisanja nedjeljnika “Monitor” došao do katastarskog lista koji, kako tvrdi, potvrđuje da je podgorička zgrada Lepa Kata sa više od 400 stanova i poslovnih prostora skupa sa okolnim dvorištem, bez znanja vlasnika opterećena hipotekom za 15,4 miliona dolara vrijedan kredit koji je odobren vlasniku Uniproma. Tim novcem Uniprom bi trebalo da plati posljednju ratu za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma u stečaju.

“Ne mogu da vjerujem što je izjavio zbog čega sam išao u katastar sve da provjerim vađenjem posjedovnog lista. Ako mi jedan čovjek donese dokaz da sam založio njegov ili bilo čiji stan u Crnoj Gori, za mojih 50 godina, sve što imam ću da mu potpišem i dam”, naglasio je Pejović.

U Listu nepokretnosti 5702 na jednom mjestu piše da je hipotekom II reda opterećena “Društvena stambena zgrada”, a odvojeno od toga da je, takođe, hipotekom opterećeno i “zemljište uz vanprivrednu zgradu”. Većina stanara zgrade Lepa Kata koji su razgovarali sa novinarom “Vijesti” kažu da je bilo problema dok nijesu otkupili stanove od KAP-a, što je bio propust stanara, ali kada su ih platili sada mogu da uzimaju kredite. Stanarka zgrade kaže da je od banke dva puta uzela kredit za koji je založila stan. Stanar Radoje Banović, najavio je potpisivanje peticije da se radi o krivičnom djelu, jer smatra da Pejović ne može da založi imovinu koja mu ne pripada.

Stanovi nijesu opterećeni, već zemljište

Načelnik Područne jedinice Uprave za nekretnine u Podgorici Predrag Femić kazao je juče “Vijestima” da nijedna stambena jedinica i poslovni prostor, u vlasništvu fizičkih lica u zgradi „Lepa Kata“ nije opterećen u korist kompanije Uniprom.

„Hipoteka je upisana samo na zemljištu u dijelu koji pripada Unipromu, kao i na 11 poslovnih prostora u vlasništvu tog preduzeća“, dodao je Femić.

Objašnjavajući kako u listu nepokretnosti 5702, na parceli 4313 piše da je 10. avgusta hipotekom II reda u korist povjerioca Zapad banke, a zbog kredita Uniproma opterećena „Društvena stambena zgrada“, Femić je naveo da terminološki u listu „A“ evidencije tako piše, ali se to odnosi na zemljište, a ne na stambenu zgradu koja je na njemu izgrađena. On je napomenuo da se takva terminologija vodi u zvaničnoj evidenciji katastra decenijama unazad, i da to dobro znaju ljudi koji se bave tim poslom.

Bonus video: