Zakon o Košuti bi riješio stvar

Zakon će omogućiti isplatu otpremnina obespravljenim radnicima Košute, koji su pretrpjeli štetu i krivicom države
132 pregleda 5 komentar(a)
Košuta, Foto: Savo Prelević
Košuta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2015. 06:15h

Problem bivših radnika Industrije modne obuće (IMO) Košuta sa Cetinja, koji već 20 godina ne mogu da ostvare svoja prava, moguće je riješiti posebnim zakonom (lex specialis). Taj zakon će omogućiti isplatu otpremnina svim obespravljenim radnicima-stečajcima, koji su pretrpjeli štetne posljedice i krivicom države, kazao je “Vijestima” pravni zastupnik bivših radnika Košute, advokat Petar Martinović.

On je naveo da krivicu za štetu koja je nanijeta kompaniji i radnicima snose i druge osobe, što će, kako očekuje, utvrditi Specijalno državno tužilaštvo koje je preuzelo slučaj.

“Ostaje još nekoliko solucija za rješenje ovog problema koji je ostavio doživotne ožiljke na više od hiljadu ljudi iz radničke klase. Za njima ćemo morati posegnuti ukoliko država ne pokaže sluh i osjećaj da konačno obešteti one koji su to davno zaslužili”, naveo je Martinović.

Košuta je sa Obodom bila nosilac cetinjske i crnogorske privrede. Imala je preko 1,2 hiljade zaposlenih i u trenutku stečaja 4. marta 1996. godine 48 poslovnih prostora, prodavnice širom bivše Jugoslavije, kompletan inventar sa preko 600 vrijednih mašina. Stečaj nad dijelom imovine, koja je procijenjena na oko 6,46 miliona tadašnjih njemačkih maraka, zaključen 14. juna 2001. Dio imovine vrijedne 1,27 miliona maraka prenesen je Fondu za razvoj. Stečajni postupak je nastavljen nad dijelom imovine koji su sačinjavali stanovi u zgradi S-53 ukupne površine 1,36 hiljada kvadrata.

Martinović smatra da je paradoksalna situacija da se imovina Košute procjenjuje na oko 6,46 miliona maraka, dok potraživanja povjerioca glase na 5,35 miliona maraka.

“Pitanje koje se ne može zaobići je kako je moguće da fabrika koja ima 48 objekata na ekskluzivnim pozicijama širom bivše Jugoslavije, preko 600 vrijednih mašina, od kojih je samo jedna vrijedila 1,2 miliona, bude procijenjena na nešto više od šest miliona maraka”, kazao je Martinović.

On podsjeća da je agencija “Konekting” iz Podgorice 31. marta 1994. godine, neposredno prije pokretanja stečaja, imovinu Košute procijenila na oko 29,57 miliona maraka, a nakon pokretanja stečaja 31. marta 1998. na oko 12,92 miliona maraka.

“Krucijalni problem u ovoj priči, pored brojnih nezakonitosti, jesu potraživanja radnika. Oni nijesu uspjeli da prijave potraživanja u zakonskom roku, jer nijesu imali pojma kako da ostvare ono što ih po zakonu sljeduje, a nalazili su se u svojstvu prioritetnih povjerilaca”, naveo je Martinović.

On kaže da su radnici Košute u stečajnom postupku neadekvatno zastupani. Potraživanja radnika trebalo je da budu plate za devet mjeseci sa kamatom, doprinosi, dionice u kompaniji, novac koji su izdvajali za rad stambenog fonda.

MMSH dobio dio imovine, radnici se nijesu namirili

Nakon stečaja kompaniji “Montenegro modern shoes” (MMSH) predati su poslovni prostori Košute u Podgorici, Baru, Nikšiću, Tivtu, Cetinju, Beogradu i Budvi, koje je MMSH prodao, navodno kako bi izmirio plate i doprinose prema radnicima i obaveze za vodu, struju i telefon. MMSH je dobio i osnovna sredstva procijenjena na 6,2 miliona, zalihe materijala i potraživanja Košute od kupaca.

“Sva ova imovina predata je MMSH, a da bivši radnici Košute nijesu namirili svoja potraživanja”, naveo je Martinović. Većinski vlasnik MMSH bio je Mileta Brajković, a kompanija je otišla u stečaj u junu 2013. godine. MMSH je 2007. osnovao novu firmu DOO Košuta Nova, koja je prošle godine obrisana.

Sva dokumentacija je u specijalnom tužilaštvu

Martinović je kazao da se kompletni spisi predmeta Košuta nalaze u Specijalnom državnom tužilaštvu koje ispituje da li je bilo kriminogenih radnji.

“Sagledavajući cjelokupnu situaciju, više nego evidentno je da je kompletan stečajni postupak obilovao krivičnim djelima, samo kada se uzme u obzir procjena imovine”, naveo je Martinović.

Prema njegovim riječima, nezaobilazna činjenica jeste da je stečajni postupak okončan bez zaključnog lista, što zvuči nevjerovatno.

“Ovo je zasada najveći progres koji su radnici uspjeli da ostvare za ovih 20 godina i stoga opravdano nadaju da će Specijalno tužilaštvo otkriti sve kriminogene radnje i procesuirati sva odgovorne za nesumnjivo iskonstruisani stečajni postupak u fabrici, a sve se moglo odraditi reorganizacijom preduzeća”, rekao je Martinović. On smatra da je stečaj izrežiran u cilju devastiranja zdrave fabrike i obogaćenja pojedinaca, ali će konačan sud ostaviti pravosuđu uz nadu da će se potvrditi poslovica da je “pravda spora, ali dostižna”.

Bonus video: