Beskamatni krediti za ugradnju sistema za grijanje na pelet i briket

Iz Ministarstva je saopšteno da u okviru programa Energy Wood II građani imaju mogućnost da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3,5 hiljada eura, sa periodom otplate do pet godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje, odnosno peći i kotlova, na moderne oblike biomase
168 pregleda 0 komentar(a)
vatra, požar, eksplozija, Foto: Shutterstock.com
vatra, požar, eksplozija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.10.2015. 11:47h

Ministarstvo ekonomije počinje implementaciju programa Energy Wood II, koji predviđa obezbjeđenje beskamatnih kredita za domaćinstva za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, odnosno pelet i briket.

Iz Ministarstva je saopšteno da u okviru programa Energy Wood II građani imaju mogućnost da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3,5 hiljada eura, sa periodom otplate do pet godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje, odnosno peći i kotlova, na moderne oblike biomase.

“Zainteresovani građani za predmetne kredite mogu aplicirati u pet banaka koje su partneri na program, odnosno u Atlas banci, Hipotekarnoj, Hypo Alpe Adria, NLB Montenegrobanka i Prvoj banci”, navodi se u saopštenju.

Građani će, kako se dodaje, dobiti priliku da pod povoljnim uslovima, zamijene stare sisteme grijanja modernim efikasnim tehnologijama, koje imaju manje operativne troškove i značajno manji negativan uticaj na životnu sredinu.

Kompanije koje su stekle status kvalifikovanog distributera/instalatera i koje će biti zadužene za prodaju, ugradnju, puštanje u rad i održavanje sistema za grijanje, odnosno peći i kotlova, koji su odobreni u okviru programa Energy Wood II, su podgorički Deniko, Elektrovod, Home systems, M-energo inženjering, Plam inženjering i Veneta plamen, Ening iz Nikšića, tivatski konzorcijum Tedeko solar energy i Mazor, konzorcijum Matino company i Grijanje i kompanija Mikromont iz Bijelog Polja.

Ministarstvo ekonomije je od Vlade Norveške dobilo grant u iznosu od oko 240 hiljada eura, za realizaciju ovog programa. Pored obezbjeđivanja povoljnih beskamatnih kredita za građane za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, ciljevi programa Energy Wood II su postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grijanje na moderne oblike biomase.

Na web sajtu Ministarstva ekonomije, zainteresovani građani mogu pronaći detaljne informacije o samom programu, kao i informacije o proizvodima, koju su ponuđeni u okviru programa.

Bonus video: