Kavarić: Sa A2A „fino podešavanje”

Kavarić očekuje da pregovori budu završeni u narednih 15-ak dana, Vlada će zauzeti stav i javnost biti obaviještena
95 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Vlada Crne Gore
Vladimir Kavarić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.10.2015. 18:49h

A2A i Vlada Crne Gore su, kako bi omogućili nastavak pregovora o partnerstvu u crnogorskoj Elektroprivredi (EPCG) do 15. oktobra produžili sporazum koji je na snazi od 2009. godine, saopštili su iz italijanske kompanije.

“To će omogućiti da se definišu najvažnija pitanja za produženja partnerstva, na osnovu dogovorenih fundamentalnih principa”, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu A2A.

Ključna tačka sporenja u pregovorima o uslovima upravljanja EPCG sada je izlazna (put) opcija, dok je o gradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja gotovo sve dogovoreno. Za TE biće formirano posebno preduzeće, gdje bi država i EPCG bili glavni u projektu, a Italijani bi učestvovali sa oko 15 do 20 odsto.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić, kazao je da su pregovori trenutno u fazi “finog podešavanja“ i trebalo bi da budu završeni u narednih 15-ak dana, a prije toga će Vlada zauzeti stav.

Kavarić je novinarima tokom međunarodne konferencije “Investicione politike i potencijali u Crnoj Gori”, rekao da će javnost biti obaviještena o detaljima pregovora. Pregovori su do sada bili tajni i traju godinu, a intenzivno od aprila. Privremeni sporazum, koji su 2. aprila zaključili Vlada i A2A, istekao je 30. septembra.

“U ovoj fazi mogu da kažem da smo postigli visok stepen saglasnosti i oko, možda za nas najvažnijeg pitanja, drugog bloka TE, kao i ostalih projekata, odnosno razvojnih performansi EPCG koje treba da budu dostignute”, kazao je Kavarić.

Kada je u pitanju put opcija, on je naveo da se razgovara o ostanku A2A u EPCG u sljedećih pet godina. Prema nezvaničnim informacijama, Vlada je popustila A2A i digla cijenu otkupa njihovih akcija sa 200 na oko 230 miliona eura usljed eventualnog napuštanja EPCG, čiji je većinski vlasnik država, a Italijani imaju skoro 42 odsto akcija. Italijani su tražili da im država plati oko 270 miliona eura, a prvobitno i više.”Naša posljednja pozicija je da želimo da ta opcija bude na nivou onoga što je realna vrijednost, ništa više od toga«, saopštio je Kavarić.

Stvoreni uslovi za gradnju TE

Premijer Milo Đukanović rekao je da ulaganje u proizvodnju termoenergije nije prioritet A2A, ali jeste energetskog razvoja Crne Gore.

„Zbog toga smo tako uporno insistirali na tome da i A2A prihvati to kao jedan od strateških prioriteta energetskog razvoja Crne Gore“, kazao je Đukanović Radiju Crne Gore. On vjeruje da je kroz posljednje pregovore sa A2A stvorena pretpostavka da se prevaziđe zastoj i da se u narednih 30 do 45 dana finalizuju pregovori sa kompanijom Škoda Praha i počne gradnja drugog bloka TE.

Bonus video: