Vučelić i Nikezić u trci za direktora Luke Bar

Odluku da se na konkursu bira novi izvršni direktor Luke donio je prethodni Odbora direktora kojim je predsjedavao profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici dr Anđelko Lojpur. Iako je bilo naznaka da bi mogao predati kandidaturu za novog izvršnog direktora profesor Lojpur, to na kraju, ipak, nije uradio. Prethodno su godinama birani kandidati DPS-a kao što su bili Zarija Franović i njegov prethodnik, visoki funkcioner DPS-a iz Bara, Slobo Pajović
336 pregleda 7 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.11.2018. 08:00h

Šef podgoričkog odbora Demokratske partiej socijalista, koji je i direktor Vodovoda u Podgorici, Vladan Vučelić, i sadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora Luke Bar Dragan Nikezić predali su dokumenta, i glavni su kandidati za novog izvršnog direktora barske kompanije, saznaju „Vijesti“.

Nikezić, bivši direktor hotela „Sidro“, koji nakon smjene prethodnog direktora Zarije Franovića obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora juče se nije ni javljao na telefonske pozive „Vijesti“.

Javni konkurs je zaključen juče. „Vijestima“ je potvrđeno da je najmanje još jedan bivši rukovodilac Luke Bar, pored ova dva kandidata, konkurisao, ali nije isključena ni mogućnost da je još neko poslao kandidaturu poštom.

Odluku da se na konkursu bira novi izvršni direktor Luke donio je prethodni Odbora direktora kojim je predsjedavao profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici dr Anđelko Lojpur. Iako je bilo naznaka da bi mogao predati kandidaturu za novog izvršnog direktora profesor Lojpur, to na kraju, ipak, nije uradio. Prethodno su godinama birani kandidati DPS-a kao što su bili Franović i njegov prethodnik, visoki funkcioner DPS-a iz Bara, Slobo Pajović.

Odbor direktora Luke Bar smijenio je u prvoj polovini oktobra ove godine Franovića i za vršioca dužnosti postavio Nikezića. Franović je bio direktor od 1. avgusta prošle godine, a mandat su obilježile razmirice sa tadašnjim odborom direktora.

Iz borda su Franoviću saopštili početkom septembra da ne uživa njihovo povjerenje zbog “loših naturalnih, ali i netačnih ekonomskih parametara” tokom šest mjeseci 2018. godine. Vlada je kasnije smijenila ovaj odbor direktora.

Zbog javno saopštenog podatka 13. jula ove godine da će polugodišnja dobit biti veća od 600 hiljada eura, Crnogorska asocijacija malih akcionara prijavila je Franovića Komisiji za tržište kapitala, koja ispituje da li je ta izjava imala za posljedicu manipulaciju na berzi i rast akcija Luke od 20 odsto.

Revizijski odbor Luke Bar potvrdio je da nijesu bili tačni ni naknadni podaci Franovića da je Luka tokom šest mjeseci ostvarila profit od pola miliona eura, već da je operativni gubitak bio 56,4 hiljade, a ukupni četiri miliona eura.

Franović razmišlja da tuži Luku

Doskorašnji izvršni direktor Luke Bar Zarija Franović izbjegao je da direktno odgovori na pitanje „Vijesti“ da li je pripremio prijavu na konkurs, ali zato nije prećutao odgovor na pitanje da li je tačno da sprema tužbu protiv bivšeg kolektiva zbog načina na koji je smijenjen.

„Tačno je da se još uvijek premišljam oko toga. Svi vrlo dobro znamo da niko nije, niti može biti vječiti direktor, ali, propisi se moraju poštovati, a u mom slučaju toga nije bilo. Naime, u pravnim aktima se u slučaju razrješenja pored ostalog navodi i da se mora ponuditi mjesto savjetnika ili pomoćnika, a ovdje toga nije bilo, odnosno, ta su mjesta već bila popunjena. No, o tom potom", rekao je Franović „Vijestima“.

Bonus video: