Ministarstvo: Vlada preuzela obaveze prema radnicima Boksita

Za odlazak iz preduzeća prijavila se 120 radnika, od kojih je 108 steklo uslov za penziju, a 12 bi trebalo da dobije dogovorene otpremnine.
133 pregleda 6 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.10.2015. 11:53h

Povodom zahtjeva sindikata nikšićkih Rudnika boksita da Ministarstvo ekonomije raskine koncesioni i kupoprodajni ugovor sa firmama Onico, iz Poljske, i Uniprom metali, iz Nikšića, oglasilo se resorno ministarstvo koje u saopštenju za javnost ističe da je Vlada, u skladu sa svojim ovlaštenjima, donijela odluke o socijalnom programu, povezivanju staža, uz raspisivanje javnog poziva za dodjelu koncesija.

Iz Ministarstva ekonomije podsjećaju da Vlada, u dogovoru sa sindikatima Boksita, preuzela obaveze prema zaposlenima u toj firmi koje se odnose na obezbjeđivanje otpremnina u prosjeku od po 13.000 eura, kao i povezivanje radnog staža onima koji su steklu uslov za penziju. U procesu je, ističu iz resornog ministarstva, i povezivanje radnog staža za ostale zaposlene u Boksitima.

Za odlazak iz preduzeća prijavila se 120 radnika, od kojih je 108 steklo uslov za penziju, a 12 bi trebalo da dobije dogovorene otpremnine. U Boksitima su ostala 192 radnika.

Što se tiče dodjele koncesije Ministarstvo ekonomije podsjeća da je prije objavljivanja javnog poziva Koncesioni akt bio na Javnoj raspravi više od mjesec dana i da nije bilo primjedbi, da je samo jedna firma dostavila ponudu, kao i da nije bilo ni jedne žalbe povodom donese odluke o izboru koncesionara.

“Procedura dobijanja koncesija je u potpunosti ispoštovana u skladu sa Zakonom o koncesijama. Svaki zainteresovani investitor je imao priliku da se javi na tender, i to bi bila potvrda njegove ozbiljnosti. S druge strane, ukoliko sindikati imaju primjedbi na dodjelu koncesije, postoje zakonske procedure da ih procesuiraju”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Zahtjev sindikata da se raskine kupoprodajni ugovor sa vlasnikom Uniprom metali, Veselinom Pejovićem, resorno ministarstvo nije komentarisalo.

Sindikati su poslali zahtjev Privrednom sudu i Ministarstvu ekonomije da ne potpisuju kupoprodajni ugovor sa Pejovićem ukoliko do sjutra, 6. oktobra, ne uplati sav novac, 5,39 miliona eura, i ne preuzme sve radnike, u protivnom će organizovati proteste ispred Vlade. U pomenutom zahtjevu sindikati su istakli da pregovaraju sa investitorom koji je zainteresovan da kupi Boksite i uposli sve radnike. Riječ je o Ivanu Ivanoviću, zamjeniku izvršnog direktora firme Neksan, koji bi Boksite preuzeo preko svoje firme. Ivanović, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata ima dvije firme Rapaks, osnovanu 2012.godine koja se bavi trgovinom na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima, i Resajkling kourt, osnovanu početkom prošle godine i čija djelatnost je recikliranje sortiranog otpada. Sjedište oba društva je u Nikšiću.

Ivanović će sindikatima, koji imaju plan da oni daju tri miliona, a Ivanović 2,5 miliona eura, stav saopštiti do 12.oktobra. U pregovorima je i opcija da Ivanović uloži kompletnu sumu od 5,5 miliona eura.

Bonus video: