"Ako nam se zahtjev ne ispuni do utorka, spriječićemo da Uniprom preuzme Rudnike Boksita"

“U dopisima je navedeno da se od Pejovića očekuje da preinači stav da za sada ne može angažovati radnike” rekao je Dubljević agenciji Mina-business
75 pregleda 7 komentar(a)
radnici Boksita, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
radnici Boksita, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.10.2015. 10:36h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita čekaće do utorka odgovor nadležnih na zahtjev da svi budu radno angažovani ili će u suprotnom spriječiti da Uniprom metali, u vlasništvu Veselina Pejovića, preuzmu kompaniju.

Radnici su takvu odluku izglasali danas na okupljanju u upravnoj zgradi preduzeća.

U Boksitima je ostalo 192 zaposlenih, koji isključivo zahtijevaju da budu radno angažovani i da u preduzeću bude pokrenuta proizvodnja.

Predstavnik Samostalnog sindikata Boksita, Dragan Dubljević, kazao je da su radnici uputili dopise predsjednicima Vlade i Skupštine, Milu Đukanoviću i Ranku Krivokapiću, nadležnim ministarstvima, Privrednom sudu i svim poslaničkim klubovima, u kojima su saopštili svoje zahtjeve i predloge za rješavanje situacije.

“U dopisima je navedeno da se od Pejovića očekuje da preinači stav da za sada ne može angažovati radnike” rekao je Dubljević agenciji Mina-business.

On je podsjetio da su u toku intenzivni pregovori predstavnika radnika sa investitorom iz Crne Gore, koji bi zvanično preuzeo Boksite za isti iznos kao i Pejović, od 5,39 miliona EUR i angažovao odmah sve radnike.

“Vlasnik te firme je kazao predstavnicima radnika da će do 13. oktobra obezbijediti neophodna sredstva kako bi mogao realizovati sve što je neophodno”, naveo je Dubljević.

Predstavnici radnika od nadležnih traže da se spriječi potpisivanje ugovora o koncesijama na rudu i kupoprodajnog sa Pejovićem, ukoliko ne budu prihvaćeni zahtjevi o zapošljavanju i pokretanju proizvodnje.

Sindikat Boksita i ranije je zahtijevao raskid koncesionog i ugovora o vlasništvu nad imovinom sa preduzećem Uniprom metali, jer Pejović ne namjerava da angažuje radnike, ali i zbog sumnje da u previđenom roku neće uplatiti novac.

Uniprom metali su jedina firma koja je dostavila ponudu na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,39 miliona eura.

Pejović je vlasnik preduzeća Uniprom koje upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP).

Preduzeće Uniprom metali, međutim, nije dostavilo ponudu za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u Župi, već je to uradila poljska kompanija Onico, koja je u poslovnim vezama sa Pejovićem. Oni su u ponudi za davanje koncesije naveli da nemaju iskustva u eksploataciji bokista i da će za taj posao morati da angažuju podizvođača.

Iz kompanije Onico su najavili da će angažovati 30 radnika, dok će ostale zaposlene, među kojima su i rudari, morati da angažuje i plaća podizvođač.

Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine, a ovo je šesti put da se prodaje imovina preduzeća.

Bonus video: