Krivokapić da objasni zašto je javno stao na stranu investitora

U Ministarstvu smatraju da Krivokapić treba da objasni ko je “nezakonito obećavao oslobađanja poreza i drugih državnih prihoda”
87 pregleda 7 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2015. 16:37h

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je u današnjem reagovanju otvorio mnoge teme ali je propustio priliku da objasni građanima zašto je u momentu kada pregovori između Vlade Crne Gore i A2A ulaze u finalnu fazu, javno stao na stranu investitora, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

U novom reagovanju Ministarstva navodi se da je Krivokapić o tom istom pitanju do nedavno govorio da neće dozvoliti da “hidroenergija ode preko Jadrana” a danas mu je glavni argument u korist A2A da dolazi iz zemlje “koja vapi za električnom energijom”.

Krivokapić je, kako podsjećaju iz Ministarstva, govorio da se ne smije dozvoliti da državne monopole nad prirodnim resursima zamijene privatni i da zemlja tako postane uvoznik energije iz domaćih izvora i da se izvozi profit, a ne obnovljiva energija.

“O, sada već 'najvećem investitoru iz zemlje EU i NATO u EPCG' Krivokapić je govorio da bi, ukoliko bi preuzeo vlasništvo u EPCG, “građani Crne Gore postali vlasništvo kompanija i najamnici stranaca".

Vlada Crne Gore je, međutim, o A2A uvijek govorila kao o strateškom partneru u EPCG, I pregovori koji su u toku upravo su u cilju nalaženja najboljeg modela za nastavak saradnje.

“Sa strane Vlade, osnovni uslov je da se obezbijede razvojne performanse Elektroprivrede Crne Gore”, navodi se u reagovanju.

Što se tiče Željezare, Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita, to su, kako dodaju, kompanije koje su ili završile proces restrukturiranja ili je taj proces u toku, i prvi put od osnivanja posluju bez ikakvih državnih subvencija.

“Što se tiče KAP-a, javnosti je dobro poznato da je Vlada parlamentu predložila rješenje koje je podrazumijevalo da Vlada povrati vlasništvo u KAP-u, da ga pripremi za novu privatizaciju, čime bi bio izbjegnut stečaj kao i arbitražni postupci protiv države, sve u skladu sa zaključcima Skupštine. Kada je takvo rješenje dostavljeno Skupštini, kao što je poznato, nije usvojeno.

Netačna je i tvrdnja Krivokapićevog kabineta da je oko 50 miliona preostalog duga trebalo da se plati iz budžeta, već je predlogom Vlade taj dug trebalo da vrati Kombinat, iz tekućeg poslovanja, nakon restrukturiranja, u četvorogodišnjem periodu”, objašnjavaju iz Ministarstva.

U Ministarstvu smatraju da Krivokapić treba da objasni ko je “nezakonito obećavao oslobađanja poreza i drugih državnih prihoda”, jer niko iz Ministarstva ekonomije to nije uradio.

Bonus video: