Kabinet Krivokapića: Ministar ekonomije treba da odgovara, a ne da pita

Iz kabineta je saopšteno da predsjednik Skupštine ostaje pri svim svojim izjavama koja su bila tačna dijagnoza i odgovor na probleme koje su se tada nalazili pred EPCG vezano za probleme u upravljanju, što su prepoznali i vlasnici A2A nakon čega su smijenili tadašnji menadžment
0 komentar(a)
sastanak A2A, Vlada, Foto: Gov.me
sastanak A2A, Vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.09.2015. 13:34h

Ministar ekonomije kome napuštanje najavljuje najveći investitor iz zemlje EU i NATO u EPCG, u ključnim mjesecima pred dobijanje poziva za NATO, treba da odgovara, a ne da pita, saopšteno je iz kabineta predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

"Da je slušao predsjednika Parlamenta ne bi sada bio u opasnosti da odgovara za nezakonito obećavanje od oslobađanja poreza i drugih državnih prihoda, kao što je pokušao da uradi sa oko 50 miliona narodnog novca čime su trebali da se plate dugovi tzv. „strateškog“ ruskog investitora u KAP. Zašto je neko pored više stotina miliona koje je poklonio prije toga ruskom investitoru htio da pokloni i dodatnih 50 miliona eura državnog novca, nakon što je već skoro uništio KAP. Zahvaljujući „parlamentarnoj diktaturi“ ta šteta je spriječena", kaže se u reagovanju.

Iz kabineta predsjednika Skupštine rečeno je da je činjenica da italijanska državna kompanija iz zemlje koja vapi za električnom energijom želi da napusti investiciju u svom najbližem susjedstvu i pretrpi finansijke štete jedna je u nizu činjenica koja govori o sposobnosti Vlade da stvori ambijent stabilnog i zakonitog poslovanja čak i u oblasti kao što je energetika.

"Ministar ekonomije čije su hiljade radnika iz KAP, Rudnik boksita, Željezare, Brodogradilišta i mnogih drugih kompanija na ulici, na putu je da ukine višedecenijsku industriju u Crnoj Gori i pretvori nas u najniže plaćenu radnu snagu u uslužnim djelatnostima. Njegova ekonomska dostignuća su takva da se Crna Gora dnevno zadužuje 2 miliona i da smo država koja sve više živi na dug uprkos rasprodaji narodne imovine. Minsitar od Ministarstva ekonimije i desetine hiljada zaposlenih u proizvodnom sektoru koji jedino može produkovati značajniju novu vrijednost i održiv rast ekonomije, na putu je da preregistruje svoje Ministarstvo u Ministarstvo „vikend stanova i plažne ekonomije“, saopšteno je u reagovanju

Iz kabineta je saopšteno da predsjednik Skupštine ostaje pri svim svojim izjavama koja su bila tačna dijagnoza i odgovor na probleme koje su se tada nalazili pred EPCG vezano za probleme u upravljanju, što su prepoznali i vlasnici A2A nakon čega su smijenili tadašnji menadžment. Podsjećaju, "da nije bilo njegovog zalaganja i Skupštine Crne Gore spakovali ste bili Termoelektranu da poklonite onom kome ste dali da pohara, preko KAP i Rudnika boksita, Crnu Goru."

"Takođe krenuli ste bili da prodate čitavu EPCG čime biste građane Crne Gore učinili jedinim koji se ne pitaju svoje osnovne potrebe električnom energijom, a onda i to proglasili luksuzom bez koga se može. Sve to, kako je rekao bivši Guverner CBCG Krgović, da bi se spašavali nečiji privatni biznisi", zaključeno je u reagovanju.

Ministarstvo ekonomije: Krivokapić je govorio da A2A nije sposoban da vodi piljaru

Minisatrstvo ekonomije saopštilo je da im je nejasno zašto je predsjednik Skupštine Ranko Krovokapić u finalnoj fazi pregovora Vlade i A2A napravio zaokret od svojih ranijih izjava i javno stao na stranu italijanskog investitora.

Krivokapić je izjavio da odlazak italijanskog partnera A2A iz EPCG pokazuje da se ne može govoriti da je Crna Gora zemlja dobrog ekonomskog upravljanja, već bi to bio dokaz da se ne stvara ambijent za dolazak pravih investitora. Radovalo bi ga da ostanu italijanski investitori jer bi to bio dokaz da država ide u zajednicu političkih i ekonomskih vrijednosti gdje investitori ne dolaze da jednokratno odnesu i ostave iza sebe sprženu zemlju.

“Iako se predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić javno zalagao u više navrata za raskid ugovora A2A na opšte iznenanađenje javnosti napravio je zaokret izražavajući zabrinutost zbog toga što nas, kako je rekao, napuštaju „državni italijanski investitori“. To je za Krivokapića navodni „dokaz da mi ne stvaramo ambijent da nam dolaze pravi investitori“, iako je godinu poslije dokapitalizacije EPCG i ulaska A2A u menadžment, javno izjavljivao da „A2A nijesu ispunili uslove za prvu godinu upravljanja i po onome što su do sad pokazali, nijesu za dugoročnu saradnju“. Sada je za Krivokapića A2A „jedan zapadni investitor“ zaboravljajući da je za tog zapadnog investiora govorio da „treba tražiti novog partnera ako A2A ne može da ispuni dogovoreno prilikom dokapitalizacije EPCG“ i to na samom početku italijanskog upravljanja u EPCG” saopšteno je iz resora kojim rukovodi ministar Vladimir Kavarić.

Kako se dodaje, taj stav predsjednik parlamenta nije promijenio ni po isteku trogodišnjeg perioda menadžmenta A2A u EPCG pa je krajem 2012. godine tvrdio da „A2A imaju ozbiljnih problema u neispunjavaju svojih ugovornih obaveza“ te da „njihov menadžment nije unaprijedio poslovanje u mjeri koja je bila obaveza“. Podsjećaju da je poznato da je SDP,čiji je lider Krivokapić, u paralamentu glasala protiv predloga za očuvanje energetsko-metalurškog kompleksa čime je dovedeno u pitanje poslovanje Kombinata aluminijuma (KAP) EPCG.

“Govorio je tada da A2A nije sposoban da vodi piljaru, a ne EPCG. “Ako im je neko rekao da neće platiti porez onda oni nijesu sposobni da vode piljaru, a ne tako veliku kompaniju. Takav menadžment nam ne treba. A2A treba plati 61 milion eura poreza, a ne da građani plaćaju račune za struju KAP-a budući da ga je EPCG snabdijevala strujom mimo ugovornog odnosa i pravnog sistema” rekao je Krivokapić zaboravljajući da je Skupština svojim zaključcima obavezala Vladu da „nastavi aktivnosti u pravcu obezbjeđivanja dugoročnog snabdijevanja električnom energijom, kao i utvrđivanja preciznog modela kompenzacije međusobnih potraživanja i da to rešenje dostavi Skupštini na usvajanje kazali su iz ministarstva.

Dalje su naveli da kada je to rešenje dostavljeno Skupštini nije usvojeno,što je odvelo KAP u stečaj, a EPCG u ozbiljne probleme.

“Uprkos tome, danas radi Kombinat aluminijuma Podgorica. Radi i Elektroprivreda Crne Gore i ostvaruje profit, i tako će biti i u buduće. Ovo su samo neki od stavova predsjednika parlamenta o A2A i svi su dostupni javnosti i lako provjerljivi. Ono što je ostalo nejasno je zašto je predsjednik parlamenta, u finalnoj fazi pregovora Vlade i A2A napravio zaokret od svojih ranijih izjava i javno stao na stranu italijanskog investitora.” Kazali su uministarstuv ekonomije.

A2A i Vlada pregovaraju o uslovima upravljanja Elektroprivredom i pregovori bi trebalo da se završe početkom oktobra. Ključna tačka sporenja u pregovorima sada je izlazna (put) opcija.

Manjinski paket država bi otkupila od A2A, ukoliko dođe do raskida partnerstva, za oko 200 miliona eura, a Italijani bi da njihov udio od oko 42 odsto košta oko 270 do 290 miliona eura.

Bonus video: