Sindikat Rudnika boksita: Hitno raskinuti ugovore s kompanijom Veselina Pejovića

z Sindikata radnika napominju da se koncesionar, kako stoji u ponudi, nikada nije bavio proizvodnjom boksita i da nema namjeru da se time bavi, već će angažovati podizvođače, a da kupac nema namjeru da u skorije vrijeme počne proizvodnju, uz „javno deklarisanje da ni jedni ni drugi ne žele zaposliti postojeće radnike Rudnika boksita“
8 komentar(a)
Rudnik Boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik Boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.09.2015. 14:27h

Sindikati nikšićkih Rudnika boksita tražiće od Ministarstva ekonomije i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića hitan raskid koncesionog ugovora sa poljskom firmom Onico, kao i raskid ugovora o vlasništvu nad imovinom sa preduzećem Uniprom metali, biznismena Veselina Pejovića. Sindikat radnika traži da se koncesije za eksploataciju rude dodijele toj sindikalnoj organizaciji, koja je zainteresovana i da uđe u kupovinu imovine Rudnika.

„Sindikat radnika spreman je da cjelokupni socijalni program i potraživanja radnika, što iznosi oko tri miliona eura, uloži kao početni kapital, što bi uz 2,5 miliona eura od već obezbijeđenih investitora koji su spremni da sa Sindikatom radnika uđu u partnerski odnos predstavljalo iznos koji premašuje ponuđeni od Uniproma”, saopštili su iz Sindikata radsnika.

Tvrde da za naredne dvije godine imaju obezbijeđenog inostranog kupca za 300.000 tona boksita godišnje, sa intencijom produženja ugovora i poslije toga roka, sa stalno uposlenih 200 radnika sa prosječnom neto platom 700 eura, uz mogućnost vraćanja uloženog novca radnicima u sljedeće dvije godine u jednakim mjesečnim ratama. Nijesu željeli da kažu ko je zainteresovan da s njima uđe u partnerski odnos, niti ko je inostrani kupac kome bi prodavali pomenutu rudu.

“Uniprom je najavio da ne računa ni na jednog radnika i da sledećih godinu do dvije ne namjerava da počne sa proizvodnjom. Takva poslovna politika će godišnje državu koštati približno osam miliona eura”, ističu iz Sindikata radnika.

Proizvodnja od 300.000 tona, sa 200 zaposlenih, a koja bi počela odmah, kako su kazali, ima niz benefita – država bi na ime koncesija dobila 300.000 eura, na ime doprinosa 1,1 milion, na ime poreza 800.000 eura, Luka Bar i željeznica Crne Gore 3,5 miliona, pošto bi cjelokupna prodaja išla inostranom partneru, EPCG oko 100.000 eura. “Prihvatanje Uniprom-ove ponude zakida državu i državne firme za 5,8 miliona eura. Ako se tome doda da će socijalni program za 192 radnika Rudnika, koji su proglašeni za višak, državu koštati oko 2,2 miliona eura, to je ukupno oko osam miliona. Toliko će država da izgubi ako prihvati ponudu Uniproma. Tome treba dodati i krajnje nekorektan odnos prema 192 porodice koje država i Uniprom praktično šalju na ulicu i ostavljaju bez, sa sindikatovom ponudom, ponuđenih 700 eura plate na mjesečnom nivou, što na godišnjem nivou iznosi 1,7 miliona eura“, navode iz Sindikata radnika.

Podsjećaju da je ne tako davno Odbor povjerilaca odbio ponudu firme Neksan koja je za imovinu Boksita nudila 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za otpremnine i 300 hiljada za eksproprijaciju zemljišta na kopu Zagrad, čime su, kako tvrde, radnici na ime plata oštećeni za 750.000 eura, država za pola miliona na ime doprinosa, Luka Bar i Željeznica za oko 700. 000 eura.

Iz Sindikata radnika napominju da se koncesionar, kako stoji u ponudi, nikada nije bavio proizvodnjom boksita i da nema namjeru da se time bavi, već će angažovati podizvođače, a da kupac nema namjeru da u skorije vrijeme počne proizvodnju, uz „javno deklarisanje da ni jedni ni drugi ne žele zaposliti postojeće radnike Rudnika boksita“.

„Pitanje je, poslije ove računice, kojom matematikom su Odbor povjerilaca, Privredni sud i Ministarstvo ekonomije izračunali da je ponuda Uniproma povoljnija od ove ponude Sindikata radnika? Da li u ovom poslu ima koruptivnih radnji ili, možda, djelovanja protiv javnog interesa, što za sobom povlači i krivičnu odgovornost? I nije li čudno da krivično odgovaraju samo radnici Boksita, oni koji su protestima pokušali da spasu svoja radna mjesta, ugroženu životnu egzistenciju, a da ne odgovaraju oni koji su im tu egzistenciju ugrozili, svojim djelovanjem ih poslali na ulicu i, kad se sve sagleda, praktično ih opljačkali”, zaključuju iz Sindikata radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Dragan Dubljević, kazao je da ih je stečajni upravnik, Mladen Marković, obavijestio nas je da Pejović traži “upotrebne građevinske dozvole za objekte udaljene od Nikšića 50 kilometara, koji odavno nijesu u funkciji”, pa da zaposleni sumnjaju da je u pitanju samo kupovina vremena kako bi preuzeo firmu bez ijednog radnika.

U Boksitima su zaposlena 192 radnika, a firmu bi napustilo 120 po osnovu penzionisanja i socijalnog programa, koji u prosjeku iznosi 13,5 hiljada eura.

Pejović je jedini dostavio ponudu po cijeni od 5,39 miliona eura, kolika je bila cijena imovine Boksita na šestom oglasu, a istu je prihvatio stečajni upravnik Mladen Marković. Prvi oglas za prodaju imovine Boksita, po početnoj cijeni od 14 miliona eura, raspisan je u julu prošle godine. Pejović je vlasnik preduzeća Uniprom koje upravlja podgoričkim Kombinatom aluminijuma.

Iz kompanije Onico, koja je dobila koncesije i koja je u poslovnim vezama sa Pejovićem, najavili su da će angažovati 30 radnika, dok će ostale zaposlene, među kojima su i rudari, morati da angažuje i plaća podizvođač.

Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura, a tri mjeseca kasnije proglašen je bankrot jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća. Ukupno prijavljenih potraživanja ima oko 130 miliona eura.

Bonus video: