Crnogorska privreda jedna od najgorih od zemalja koje streme EU

Prema njegovim riječima, privreda je u cjelosti podređena domaćim tajkunima kojima se daju monopolska prava i namješteni tenderi
120 pregleda 8 komentar(a)
Demokrate, Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Demokrate, Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 25.09.2015. 14:39h

Crnogorska privreda sigurno je jedna od najgorih od svih zemalja koje streme Evropskoj uniji (EU), a domaći privrednici potcijenjeni i zaboravljeni, najviše zbog orjentacije na povlašćene strane investitore, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Potpredsjednik Demokrata, Vladimir Martinović, kazao je da je domaći privrednik jedan od najugroženijih kada je riječ o odnosu privrednik - država.

„Ako izuzmemo one privrednike iza kojih stoje pojedinci iz vlasti ili su samo privrednici formalno, a zapravo vlasnik kapitala je neko drugi, može se reći da je domaći privrednik i proizvođač do te mjere ugrožen da se postavlja objektivno pitanje šta je to što ga može motivisati da nastavi ili unaprijedi onu proizvodnju kojom se bavi“, naveo je Martinović u saopštenju.

On smatra da je domaći proizvođač potcijenjen i zaboravljen, upravo zbog orjentacije na strane investitore koji su povlašćeni, iako se zaboravlja da su domaći privrednici ti koji nose društvo na svojim leđima.

„U lancu fiskalne politike, oni su ti koji su glavni kada se puni državni budžet, a u znak zahvalnosti, država im vraća na način što njihova strana konkurencija dobija prvenstvo po gotovo svim osnovama, stavljajući ih na taj način u nezavidan položaj iz kojeg mnogi izađu kao gubitnici svega onoga što su godinama mukotrpno stvarali“, kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, privreda je u cjelosti podređena domaćim tajkunima kojima se daju monopolska prava i namješteni tenderi, iza kojih u najvećem broju slučajeva stoje privilegovani i moćni koji imaju jako dobre konekcije sa vrhom vlasti i pojedincima koji su izabrani da budu nosioci javnih funkcija radeći u opštem interesu društva, a ne nikako svom ličnom.

„Podsjetiću samo koliko problema ima naš poljoprivredni proizvođač da na tržištu plasira ono što je proizveo po cijenama koje bi mu omogućile, ništa više nego da preživi, a sve zbog uvozničkog lobija koji drži monopol nad gotovo svim prehrambenim proizvodima koji se uvoze. Neko tamo ima debelu zaradu na račun nelojalne konkurencije ne razmišljajući o tome da će šteta koja se izaziva tim protivpravnim činjenjem u perspektivi izazvati štetu nesagledivih posljedica“, ocijenio je Martinović.

Vlast je, kako je kazao, ta koja umjesto da podstiče domaćeg privrednika, ona mu ukoliko pojedinci bliski strukturama koji obavljaju javne funkcije od toga nemaju interesa na sve načine, raznim birokratskim i fiskalnim barijerama onemogućava da opstaje na ekonomskom tržištu.

„Svakoj, na zdravim osnovama, uređenoj državi je interes i njeno bogatstvo da što više svojih proizvoda izveze i da izvoz ima primat u odnosu na uvoz. Jedino je u Crnoj Gori obrnut slučaj, više uvoza i uvozničkog lobija, a sve manje domaćeg proizvoda“, smatra Martinović.

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu, mnogim sumnjivim stranim investitorima dato je mnoštvo ekskluzivnih, a posebno poreskih privilegija, čije su investicije u velikom broju slučajeva propale ili samo služile za pranje novca i nezakonito bogaćenje.

„Volio bih da znam koji je to domaći investitor, koji nije povezan sa vrhom vlasti, bio ikada oslobođen neke obaveze državi, subvencioniran, ili na bilo koji drugi način motivisan da razvija svoju djelatnost. Nije ni jedan i tako će ostati dok god je ove vlasti koja vlada suprotno pravnim normama i opštem interesu društva“, zaključio je Martinović.

Bonus video: