Rast BDP-a u ovoj godini 4,3 odsto

“Što se tiče trendova do kraja ove godine očekuje se da će izvorni prihodi budžeta iznositi 1,34 milijardi eura i biće veći za 12,6 miliona eura u odnosu na ono što je planirano Zakonom o budžetu”, kazala je Krsmanović
167 pregleda 0 komentar(a)
Ana Krsmanović, Foto: Savo Prelević
Ana Krsmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.09.2015. 14:50h

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u ovoj godini će, na osnovu do sada dostupnih informacija o turističkoj sezoni i kretanju drugih makropodataka, porasti 4,3 odsto, saopštila je generalni direktor Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija, Ana Krsmanović.

Ona je, nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Predlog projekcija makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period do 2018. godine, kazala da je realna stopa rasta u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine prema podacima Monstata iznosila 3,2 odsto, dok procjena Minsitarstva pokazuju da je u drugom tromjesečju ostvaren rast od 3,6 odsto.

“Pozitivan uticaj na rast su imali svi sektori, a posebno građevinarstvo i turizam”, kazala je Krsmanović.

Prema njenim riječima, za period do 2018. godine predviđa se prosječan rast BDP-a od 3,8 odsto.

“U narednoj godini će rast iznositi 4,1 odsto, u 2017. godini četiri odsto, a u 2018. godini tri odsto”, precizirala je Krsmanović.

U istom periodu, kako je navela, se očekuje blago povećanje cijena prvenstveno zbog značajnijih investicionih aktivnosti koje se očekuju u narednoj godini i jačanja ekonomske aktivnosti.

Kada je u pitanju fiskalna pozicija u ovoj godini, Krsmanović je saopštila da su prihodi budžeta za prvih osam mjeseci ove godine iznosili 839,8 miliona eura, što je 23,2 odsto procijenjenog BDP-a.

“Planirani prihodi u posmatranom periodu su iznosili 834 miliona eura, tako da je plan ostvarenja veći 5,8 miliona eura. U odnosu na isti period prošle godine prihodi su veći 17,8 miliona ili 2,2 odsto”, dodala je Krsmanović.

Izdaci budžeta u osmomjesečnom periodu, kako je navela, su iznosili 934,8 milioan eura ili 25,8 odsto BDP-a i u odnosu na uporedni period prošle godine bili su veći 5,3 odsto.

“To je uzrokovano povećanjem rashoda za kamate zbog prijevremene otplate duga, veće potrošnje kapitalnog budžeta i otplate obaveza iz prethodnog perioda”, objasnila je Krsmanović.

U prvih osam mjeseci, kako je kazala, zabilježen je gotovinski deficit od 95,1 milion eura ili 2,6 odsto procijenjenog BDP-a.

“Što se tiče trendova do kraja ove godine očekuje se da će izvorni prihodi budžeta iznositi 1,34 milijardi eura i biće veći za 12,6 miliona eura u odnosu na ono što je planirano Zakonom o budžetu”, kazala je Krsmanović.

Rashodi budžeta će, kako je saopštila, ostati na nivou planiranih od 1,56 miliona.

"Deficit budžeta za ovu godinu po sadašnjim procjenama će iznositi oko 223,2 miliona EUR ili 6,2 odsto procijenjenog BDP-a, što je u odnosu na plan manje za 12,6 miliona”, rekla je Krsmanović.

Krsmanović je navela da su kroz dokument Predlog projekcija makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja ažurirane proljećne projekcije rasta BDP-a i drugih makroekonomskih indikatora relevantnih za vođenje ekonomsek politike u narednom srednjeročnom periodu.

“Te projekcije će služiti kao osnova za pripremu budžeta za narednu godinu”, navela je Krsmanović.

Ona je saopštila da je Crna Gora, kao otvorena ekonomija, podložna uticajima iz neposrednog okruženja.

“Rast ekonomske aktivnosti u narednom srednjeročnom periodu se bazira na visokom prilivu investicija i visokoj investicionoj aktivnosti domaćih investitora, kao i prilivu stranih direktnih investicija uz kontinuirano sprovođenje strukturnih reformi koje bi trebalo da doprinesu rastu konkurentnosti crnogorske ekonomije”, kazala je Krsmanović.

Ona je navela da projekcije uzimaju u obzir kretanja na svjetskom tržištu koje neminovno imaju uitcaja na crnogorsku ekonomiju.

Vlada je danas usvojila i Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

Bonus video: