MARATONSKE PREGOVORE TREBA DA ZAVRŠE POČETKOM OKTOBRA

A2A bi 270 do 290 miliona ako ode iz EPCG

Izlazna opcija ključna tačka sporenja. Država bi platila oko 200 miliona, a ni toliko sa EPCG nije dobila od partnera kada je 2009. unio 430 miliona
1 komentar(a)
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Vlada CG i A2A, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.09.2015. 06:19h

Manjinski paket od skoro 42 odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) država bi otkupila od italijanskog A2A, ukoliko dođe do raskida partnerstva, za oko 200 miliona eura. Italijani bi da njihov udio košta oko 270 do 290 miliona eura u eventualnoj izlaznoj opciji, saznaju “Vijesti” iz pregovaračkih timova. To je sada ključna tačka sporenja u pregovorima o uslovima upravljanja većinski državnom EPCG.

Predstavnici Vlade i A2A o konačnoj cifri pregovaraju, a italijanska kompanija je juče trebalo da ima i sjednicu Odbora direktora.

“Ništa se još ne zna, bude kao da je dogovoreno, pa smo dva koraka nazad”, odgovorilo je više članova pregovaračkih timova.

Početkom oktobra treba da se zna koji je realni iznos za “put opciju”, kao i ostali uslovi eventualnog nastavka saradnje. Tada bi moralo da se okončaju pregovori o EPCG, koji su formalno počeli u oktobru prošle godine, a od aprila pokušavaju da se dogovore o nastavku saradnje u većinski državnoj energetskoj kompaniji. Ni sada nije izvjesno da će uspjeti, a pregovori su prolongirani četiri puta.

“Ne pregovaramo sada da ih isplatimo da odmah odu iz kompanije, već je to način obezbjeđenja ukoliko nastupe određene okolnosti, na koje ne mogu da utiču. U tom slučaju oni mogu da izađu, a mi da vratimo manjinski paket državi, koja sada ima 57 odsto akcija”, kazali su sagovornici “Vijesti” iz tima Vlade, koji ne mogu zvanično otkrivati detalje pregovora dok traju.

Vanredne okolnosti za aktiviranje “put opcije” podrazumijevaju i regulatorni okvir te eventualno nezadovoljstvo cijenama električne energije, koje kod javnog snabdjevača (EPCG) određuje regulator.

Izlazna opcija bi značila da italijanska kompanija može da napusti EPCG pod uslovom da nije odgovorna za probleme u funkcionisanju Elektroprivrede, zbog kojih bi došlo da razlaza usljed kojeg se država obavezuje da otkupi udio po dogovorenoj cijeni.

A2A je, kada je krajem 2009. godine ušao u EPCG, platio paket akcija oko 430 miliona eura, a od toga su po 96 miliona eura dobili država za akcije i EPCG preko dokapitalizacije. Ostatak je pripao fondovima i malim akcionarima. Novac od dokapitalizacije nije usmjeren na kapitalne projekte kompanije, nego je skoro šest godina u bankama, a najvećim dijelom u Prvoj koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović. Sada je na tržištu za A2A nepovoljnija situacija, ali državni budžet i kompanija su dobili ukupno ispod 200 miliona eura od italijanskog partnera.

A2A nije ispunio ugovorene obaveze iz petogodišnjeg ugovora o upravljanju EPCG.

Za TE može kad Italijani ne plaćaju

O gradnji termoelektrane su gotovo sve dogovorili, a italijanska strana nema ni razloga sada da odbija projekat koji će finansijski gotovo cijeli pokriti država i EPCG uz ostale povoljnosti, a sa njihovim minimalnim učešćem.

“Za drugi blok TE je načelno postignuta saglasnost, ali je Vladi važno da što prije počne realizacija projekta”, kazali su “Vijestima” u crnogorskom pregovaračkom timu. Projekat košta najmanje 338 miliona eura. Za dobavljača opreme je izabrana češka Škoda Praha. Za TE bi formirali posebno preduzeće, gdje bi država i većinski njen dio EPCG bili glavni u projektu, a Italijani bi učestvovali sa oko 15 do 20 odsto.

Preporučujemo za Vas