Poreski inspektori u Brodogradilištu Bijela

Stečajna uprava će utvrditi koja će potraživanja biti priznata u stečajnom postupku, a koja će morati da se dokazuju u parničnom
62 pregleda 3 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Siniša Luković
Brodogradilište Bijela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.09.2015. 08:18h

Ročište za ispitivanje potraživanja povjerilaca Jadranskog brodogradilišta u stečaju odgođeno je juče za 3. novembar jer je u toku kontrola Poreske inspekcije u preduzeću, potvrdio je "Vijestima" stečajni upravnik kompanije iz Bijele, Žarko Ostojić. Odgađanje sudskog ročišta tražila je Poreska uprava.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu pokrenut je krajem juna na zahtjev pojedinačno najvećeg povjerioca, Poreske uprave. Prije nešto više od mjesec povjerioci Jadranskog brodogradilišta izabrali su petočlani bord povjerilaca u kojem su ušli predstavnici Vlade odnosno Poreske uprave), Crnogorske komercijalne banke, kao i firmi Boka pilot, Meser Tehnogas Beograd i Ilino promet Skoplje.

Stečajni upravnik još sabira potraživanja iz pristiglih prijava kojih ima stotinak. On je ranije saopštio da je prijavljeno 13,68 miliona eura potraživanja.

Pojedinačno najveće potraživanje ima Vlada, odnosno, Poreska uprava 6,34 miliona eura, zatim Crnogorska komercijalna banka (CKB) oko milion eura, Boka pilot 994,4 hiljade, Ministarstvo finansija (po drugom osnovu) 893,3 hiljade, Hemosan Bar 687 hiljada, Meser Tehnogas Beograd 444,15 hiljada, Ilino promet Skoplje 460 hiljada itd.

Ukupni dugovi kompanije iz Bijele, kako je ranije saopštavano, premašili su iznos od 16 miliona eura.

Stečajna uprava u konačnom će nakon provjere validnih dokumenata utvrditi koja će potraživanja biti priznata u stečajnom postupku, a koja će morati da se dokazuju u parničnom.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nedavno je Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv 14 osoba, koje su u prethodnih šest godina obavljale najviše funkcije u "Jadranskom brodogradilištu" Bijela, u kojem je u junu ove godine uveden stečaj. Oni se kao odgovorni sumnjiče za krivično djelo prouzrokovanje stečaja.

Bonus video: