Uskoro smjena u Komisiji za javne nabavke: Pribilovićeva će podnijeti ostavku

Pribilovićeva bi trebalo da stupi na novu dužnost u Opštini Budva gdje bi obavljala funkciju potpredsjednice Opštine
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2015. 05:44h

Predsjednica Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki Suzana Pribilović uskoro će Vladi podnijeti ostavku na tu funkciju, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

“Vijesti” saznaju da bi Pribilovićeva trebalo da stupi na novu dužnost u Opštini Budva gdje bi obavljala funkciju potpredsjednice Opštine.

Pribilovićeva juče nije ni potvrdila, ali ni demantovala “Vijestima” odlazak iz komsije.

”Još sam tu i to je sve što mogu da kažem”, rekla je ona.

Različite su prve informacije o promjeni na čelu te važne institucije koja kontroliše trošenje stotina miliona eura poreskih obveznika. Prema izvoru “Vijesti”, do smjene dolazi zbog pojedinih “kontradiktornih odluka Komisije, po istom osnovu” u proteklom periodu, a prema drugim nezvaničnim informacijama, izvršna vlast želi da “unaprijedi” ovu rođenu Budvanku i vraća je u Budvu kako bi nakon nedavnih hapšenja visokih funkcionera DPS-a “pomogla da se, što prije, zavede red”.

Pribilovićeva je bila na čelu Komisije od imenovanja njenog novog saziva 2012. i na tu poziciju je došla sa mjesta sudije.

U komisiju je dovedena da bi “zavela red” u instituciji kojom je do tada rukovodio Marko Lazarević. Prethodne tri godine rad te institucije obilježile su često kontradiktorne odluke po istom osnovu, posebno u oblasti zdravstva i nabavkama medicinske opreme koje je naručivao Fond zdravstvenog osiguranja.

Bile su primjetne i višegodišnje razlike u odnosu na mišljenja i preporuke koje je tokom reforme u oblasti javnih nabavki donosila Uprava za javne nabavke kojom predsjedava Mersad Mujević.

Zakonska obaveza Komisije bila je da na veb sajtu objavljuje odluke koje donosi, ali to ne radi više od godinu.

Od kraja avgusta prošle godine rješenja komisija objavljivana su na veb sajtu Uprave za javne nabavke. Komisija je u prvih šest mjeseci 2015. imala oko 610 predmeta, oko 85 odsto više nego u istom periodu 2012. kada je imenovana.

Učesnicima u javnim nabavkama kasnile isplate

Učesnici u javnim nabavkama često su, u proteklom periodu, izlagani visokim troškovima jer im novac nakon usvojenih žalbi nije blagovremeno vraćan.

Zbog toga se dešavalo da oštećeni ponuđači na povraćaj svog novca naknada za podnijete žalbe) čekaju i više od šest mjeseci od pravosnažnosti konačnih rešenja Državne komisije u njihovu korist.

Jedan učesnik u nabavkama medicinske opreme nedavno je javno kritikovao Komisiju. On je istakao da “brine činjenica da se i pored odluka Upravnog suda” donijetih u njihovu korist, čekaju nove odluke Komisije duže od 90 dana, iako je zakonski rok 30 dana.

On je naveo da je sa pozicije privatne firme to “ogromno izgubljeno vrijeme, energija i novac koji ne može da se nadoknadi”.

Pribilović je priznala da su razlozi zbog kojih Komisija nije postupila u zakonom propisanom roku po navedenim presudama Upravnog suda “izuzetno povećanje broja predmeta u prvih šest mjeseci tekuće godine i rad komisije u tom periodu u nepotpunom sastavu”. Ona je nedavno saopštila da je u prvih šest mjeseci ove godine komisija imala oko 150 predmeta u radu više nego u uporednom godišnjem periodu.

Galerija

Bonus video: