Zbog Blaža Đukanovića krše sporazum sa EU

Ministarstvo ekonomije demantovalo je navode MANS-a povodom Predloga Zakona o energetici
149 pregleda 65 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejovic
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 21.09.2015. 15:37h

Vlada Crne Gore se sprema da zarad profitnih interesa porodice premijera Mila Đukanovića direktno prekrši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Crna Gora potpisala sa EU i Zakon o državnoj pomoći tako što će kompanijama koje su u njihovom vlasništvu obezbijediti direktne subvencije za proizvodnju električne energije.

Naime, predlogom Zakona o energetici, koji je na dnevnom redu vanredne sjednice crnogorskog parlamenta, uvodi se čitav niz odredbi kojima se suprotno zakonskim propisima kojima se omogućavaju subvencije za firme koje grade objekte takozvanih obnovljivih izvora energije, poput malih hidroelektrana, a koje su većinom u vlasništvu lica povezanih sa premijerom Milom Đukanovićem.

Pored "BB Hidro" kompanije Blaža Đukanovića, i "Sinergy", kompanije premijerovog kuma, Vuka Rajkovića, direktne koristi od ovih subvencija će imati i kompanija koje već grade male hidrocentrale ili ulaze u taj posao kao što su "Bemax", "Hidroenergija Montenegro" u kojoj vlasništvo ima Oleg Obradović, te "Čelebić" podgoričkog građevinskog tajkuna i bliskog premijerovog poslovnog saradnika.

Predlogom zakona se proizvodnja energije iz obnovljivih izvora proglašava javnim interesom, a kada ima u vidu da Zakon o kontroli državne pomoći daje mogućnost dodjele državne pomoći za sve djelatnosti koje su od javnog interesa, više je nego jasno da će time otvaraju vrata za dodjelu povoljnih kredita Investiciono razvojnog fonda (IRF) za finansiranje privatnih projekata.

MANS je ranije objavio da IRF već pregovara sa kreditnom agencijom iz Norveške o kreditnoj liniji od 55 miliona eura za izgradnju malih hidrocentrala.

Pored toga, Predlogom zakona predviđen je niz drugih subvencija za izgradnju objekata iz obnovljivih izvora energije, poput povlašćene cijene struje, njenog obaveznog otkupa od strane Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), preko finansijskog oslobađanja od balansne odgovornosti,pa sve do otkupa izgrađene energetske infrastrukture.

Naime, zbog nerazvijenosti energetske mreže privatnim kompanijama daje se mogućnost da same izgrade dio infrastrukture kako bi male hidrolektrane ili drugi objekti bili priključeni na mrežu. Tu infrastrukturu su obavezne da otkupe EPCG ili Crnogorski elektroprenosni sistem, zavisno od toga da li se radi o distributivnoj ili prenosnoj mreži. Pri tome je potpuno nevjerovatno da privatne kompanije mogu graditi energetsku infrastrukturu na osnovu saglasnosti Vlade i čak u situaciji kada Regulatorna agencija za energetiku nije odobrila gradnju, čime se Vlada direktno miješa u nadležnosti regulatora.

"Iz svega ovoga je jasno da su odgovorni u Ministarstvu ekonomije i Komisiji za kontrolu državne pomoći grubo izigrali zakone i teško zloupotrijebili službena ovlašćenja prilikom donošenja Predloga zakona o energetici, zbog čega bi on morao da bude povučen iz skupštinske procedure i vraćen Vladi na doradu"

Takođe, podaci kojima raspolaže Istraživački centar MANS-a pokazuju da su Vlada, ali i Komisija za kontrolu dodjele državne pomoći, grubo zloupotrijebili ovlašćenja prilikom donošenja odluke da li je predloženi zakon o energetici usklađen sa zakonom i pravilima o dodjeli državne pomoći.

Tako je Komisija 29. jula ove godine donijela prvo rješenje kojim je utvrdila da Predlog zakona o energetici nije usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći, upravo u dijelu niza normi kojima se odobravaju subvencije za obnovljive izvore energije. Kao posebno problematičnu normu, Komisija je izdvojila član koji definiše obavezu CGES da radi sigurnosti snabdijevanja može da nabavlja struju od domaćih proizvođača u iznosu do 15 odsto od ukupne energije koja se troši u Crnoj Gori.

Samo dan kasnije, odnosno 30. jula Vlada je na sjednici usvojila Predlog zakona o energetici iako u tom trenutku nije imala saglasnost Komisije za kontrolu državne pomoći da je on usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Komisija je novo rješenje kojim je ocijenila da je Predlog zakona o energetici usaglašen sa Zakonom o kontroli državne pomoći donijela nekoliko dana kasnije, odnosno 3. avgusta ove godine, nakon što je Ministarstvo ekonomije korigovalo pojedine odredbe na koje je ukazala Komisija.

Međutim, te odredbe nijesu korigovane na zakonit način i Ministarstvo ekonomije je izigralo zakon na način što je predvidjelo da se u vezi subvencija odluke dostavljaju na „mišljenje“ Komisiji za kontrolu dodjele državne pomoći, iako ona shodno zakonu „ocjenjuje“ da li je neka pomoć usaglašena sa zakonom ili ne, dok mišljenja u pravnom smislu nemaju obavezujuću snagu.

Pored toga, u novom rješenju od 3. avgusta Komisija je potpuno ignorisala odredbu o obavezi CGES-a da može da obezbjeđuje nabavku struje u iznosu od 15 odsto od domaćih proizvođača, iako je prethodno ukazala da bi ona potencijalno narušila konkurenciju na tržištu, te je ta odredba ostala u Predlogu zakona koji je dostavljen poslanicima na odlučivanje.

Iz svega ovoga je jasno da su odgovorni u Ministarstvu ekonomije i Komisiji za kontrolu državne pomoći grubo izigrali zakone i teško zloupotrijebili službena ovlašćenja prilikom donošenja Predloga zakona o energetici, zbog čega bi on morao da bude povučen iz skupštinske procedure i vraćen Vladi na doradu.

Ukoliko poslanici ipak usvoje Predlog zakona u formi u kojoj ga je utvrdila Vlada Crne Gore, to će značiti direktno narušavanje pravila o konkurenciji i kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je zaključen između Crne Gorei Evropske Unije.

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije u sklopu projekta “Nulta tolerancija na korupciju”. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za Afirmaciju Nevladinog Sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima Evropske unije.

Istraživački centar MANS-a

Ministarstvo ekonomije demantuje MANS

Ministarstvo ekonomije demantovalo je danas navode MANS-a povodom Predloga Zakona o energetici.

“Nije tačno da je Vlada Predlogom zakona o energetici direktno prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kako to navode u MANS-u. Naprotiv, Ministarstvo ekonomije je na pomenuti tekst dobilo zeleno svjetlo i od Energetske zajednice, kao i od Evropske komisije. Takođe nije tačno da je prekršen Zakon o kontroli državne pomoći jer je Komisija za kontrolu državne pomoći dala pozitivno mišljenje nakon usvajanja njihovih sugestija na pomenuti tekst”, navodi se u reagovanju.

Iz Ministarstva ističu da nije tačna ni tvrdnja da se Predlogom zakona uvodi čitav niz odredbi kojima se omogućavaju 'subvencije za firme koje grade objekte iz obnovljivih izvora'. “Ni u jednom članu zakona, ni važećem kao ni u Predlogu zakona, ne pominju se 'subvencije za firme'. Dakle, takva formulacija ne postoji”.

Što se tiče podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, poput povlašćene cijene struje, njenog obaveznog otkupa, preko finansijskog oslobađanja od balansne odgovornosti, pa sve do otkupa izgrađene energetske infrastrukture, Ministarstvo u saopštenju ističe da te odredbe nisu novina, već postoje u važećem Zakonu o energetici i uvedene su još 2010, u skladu sa Direktivom EU 2009/28 o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora. “Dakle, radi se o podsticajima koje primjenjuju zemlje EU, kao i zemlje članice Energetske zajednice,” poručuje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da nije tačan ni navod MANS-a da je Predlogom zakona predviđen obavezni otkup struje iz obnovljivih izvora po podsticajnoj cijeni od strane Elektroprivrede. “I važećim Zakonom o energetici kao i Predlogom zakona je predviđeno da taj otkup vrši Crnogorski operator tržišta električne energije”.

“Nije tačno da se Predlogom zakona o energetici proizvodnja energije iz obnovljivih izvora proglašava javnim interesom, već je od javnog interesa ostvarivanje obaveznog udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, a u skladu sa obavezama preuzetim potvrđenim međunarodnim ugovorom, odnosno Sporazumom o formiranju Energetske zajednice, čiji je Crna Gora član,” poručuju iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije će, poručuju na kraju saopštenja, o svemu ovome obavijestiti Sekretarijat Energetske zajednice.

Bonus video: