Njemac brani Crnu Goru od Deripaske

"Taj arbitražni postupak nije ni započet, tako da apsolutno nije bilo štete", rekao je Vujović
7 komentar(a)
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 05:32h

Crna Gora neće imati nikakve štete zbog promjene arbitra u sporu koji je pokrenula Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC) protiv Kombinata aluminijuma u stečaju i države, saopštio je juče "Vijestima" Branko Vujović, presjedavajući Vladine radne grupe u arbitražnom postupku, bivši ministar ekonomije i jedan od potpisnika ugovora o poravnanju sa kompanijom Olega Deripaske.

Za novog arbitra predložen je Njemac.

CEAC, zbog ulaganja u KAP, traži u ovom sporu obeštećenje od države Crne Gore od najmanje 100 miliona eura. CEAC je za svog arbitra u ovom sporu imenovao Grafa von Vestfalena.

Profesor Jernej Sekolec kojeg je crnogorska Vlada imenovala za arbitra krajem januara, prethodna tri mjeseca bio je u centru regionalnog skandala i špijunske afere između Slovenije i Hrvatske u vezi sa arbitražnim sporom oko neriješenih teritorijalnih pitanja u Pirenskom zalivu, na sjeveru Jadrana.

Sekolec, međutim, više neće biti crnogorski arbitar, a postupak izbora novog je u toku.

"Taj arbitražni postupak nije ni započet, tako da aposolutno nije bilo štete. Do kraja mjeseca treba da podnesemo dokumentaciju, kao odgovor na tužbu CEAC-a", objasnio je Vujović.

On je dodao da je Slovenac Sekolec imao respektabilne reference i dugogodišnje iskustvo, u međunarodnim arbitražama, što je bila preporuka da ga angažuje i Crna Gora. Zbog svega što se desilo u sporu između Hrvatske i Slovenije, Crna Gora se, ipak, odlučila za promjenu arbitra, kako u predstojećem postupku ne bi ostala nikakva sumnja u vezi njenog arbitra.

"Novo ime arbitra imaćemo vjerovatno tokom naredne sedmice. Predlog je da to bude osoba iz Njemačke koja je angažovana u jednoj advokatskoj kancelariji", zaključio je Vujović.

U drugoj polovini jula mediji u Hrvatskoj objavili su transkripte i audio-snimke razgovora između Sekoleca, jednog od arbitara u arbitraži u vezi s teritorijalnim i pomorskim sporom između Hrvatske i Slovenije, i Simone Drenik, slovenačkog predstavnika u tom postupku.

Javnost u regionu je imala priliku da čuje i čita o njihovim telefonskim razgovorima koji su se dogodili u toku postupka, a koji su obuhvatili diskusije o raspravama Tribunala, vjerovatnom ishodu slučaja i razvoju daljih strategija, uključujući i mogućnost lobiranja kod drugih arbitara.

Spor je u vezi oko 13 kvadratnih kilometara zemljišta u Piranskom zalivu na sjeverozapadnom dijelu Jadrana.

Bonus video: