Snalaženje ne pomaže tamo gdje je DPS

Ideologija takozvanog neoliberalizma manipulacijom kreira lažnu sliku odgovornosti
63 pregleda 6 komentar(a)
preduzetnici sastanak, Foto: Boris Pejović
preduzetnici sastanak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.09.2015. 13:34h

Stav premijera Mila Đukanovića da je deficit preduzetništva veći problem od deficita državnog budžeta i da od države ne treba očekivati da riješi sve probleme, na tragu je providne ideologije takozvanog neoliberalizma, koja manipulacijom kreira lažnu sliku odgovornosti za egzistencijalne probleme građana, smatra nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Prema njegovim riječima, oni koji su prvi u donošenju sistemskih odluka, a Đukanović je nesumnjivo na njihovom čelu, i koji treba da kreiraju ekonomski ambijent jednakih šansi za sve učesnike, svjesno i proračunato prebacuju odgovornost na individualno snalaženje u monopolizovanom i prilično korumpiranom sistemu.

"Tako sebe aboliraju od stvaranja takvog privrednog ambijenta, a krivce traže u navodnom deficitu preduzetništva kod građana koji nijesu u milosti režima. Kad neograničeno vladate već 25 godina, onda Đukanovićevi izgovori da krivca treba tražiti u naslijeđenom mentalitetu Crnogoraca koji su navikli da im država obezbijedi posao i egzistenciju, padaju u vodu", rekao je "Vijestima" Bojanić.

Kako je dodao, prema mišljenju Đukanovića svi su odgovorni, oni prije njega i oni nad kojima vlada 25 godina, samo je on bezgrešan.

Član Koordinacionog odbora Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), Miro Perović, kazao je da je i deficit preduzetništva, kao i deficit budžeta, direktna posljedice dugotrajne pogrešne ekonomske politike.

"Suficit je moguć samo u društvu u kom se zakoni i subvencije baziraju na društvenom, a ne ličnom interesu. Ekonomski ambijent koji počiva na švercu i devastaciji državnih preduzeća kreira ista politička elita već četvrt vijeka i slažem se da nije realno očekivati da oni koji su uzrok problema, mogu i da ih riješe", rekao je Perović.

Odgovornost premijera, kako je dodao, jeste najveća ali nikada ne može biti pojedinačna, a ovoliko dugo vladanje iste političke elite, uprkos razornoj ekonomskoj devastaciji, je moguće zbog nezrelosti crnogorskog društva.

"Naše ljudske slabosti, sklonosti podjelama, izgradnja stavova na emocijama, sujete i strahovi i posebno kratkoročni lični interesi ispred društvenih, uzrok su 25-godišnjeg opstanka iste političke elite. Moramo konačno sazreti kao društvo i podržati nove ljude koji će jačati institucije i domaćinski upravljati resursima. To je jedini put našeg sveukupnog ozdravljenja", poručio je Perović.

Đukanović je prethodne sedmice na međunarodnoj konferenciji o preduzetničkom razvoju, na Ekonomskom fakultetu, ocijenio da preduzetništvo treba da poboljšava kvalitet života svih građana i ubrza pridruživanje Crne Gore razvijenim zemljama.

"Znanje sada više nego ikada pokreće svijet", kazao je Đukanović, navodeći da je u Crnoj Gori donedavno preduzetničko razmišljanje smatrano porokom i da je velika većina građana rješenje svog statusa vidjela u zapošljavanju u državnim službama i preduzećima.

"Potrebni su rad i stvaranje, a ne da se od države očekuje da im riješi sve probleme", poručio je Đukanović.

Bojanić: Narodski rečeno to znači "Drž'te lopova!"

Poslanik Mladen Bojanić je kazao da Đukanović ne priznaje ni dio svoje odgovornosti, a kreira i upravlja ekonomskim životom, presudno utiče na sistem obrazovanja koji treba da promijeni takva shvatanja, i pri tom, zajedno sa svojom ekipom, svjesno koristi sve benefite budžeta.

"Narodski rečeno 'Drž'te lopova!', a svi znamo gdje su lopovi”, poručio je nezavisni poslanik.

Bonus video: