"Svi su u pravu, a rješenja nema"

CEZAP je u saopštenju, iza kojeg stoji advokat Dragomir Ćalasan, naveo da je sastanak bio neuspješan
4 komentar(a)
sastanak, HAAB, Foto: Savo Prelević
sastanak, HAAB, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.09.2015. 09:35h

Različita tumačenja primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure od Hipo Aple Adria banke (HAAB) i advokatskog tima Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) dovela su do novih problema koji nijesu juče riješeni na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Centralne banke (CBCG).

Prema zakonu, koji je stupio na snagu 22. avgusta, banka ima rok od 30 dana da obavi konverziju. Kredite treba da konvertuje u eure po fiksnoj kamatnoj stopi od 8,2 odsto i klijentima u roku od 45 dana ponudi nove ugovore. Rok za konverziju ističe u utorak.

Advokati građana koji imaju kredite vezane za švajcarski franak tvrde da HAAB pokušava da ponovo obmane klijente i da im ne daje potpunu dokumentaciju (poput plana otplate kredita nakon konverzije) dok iz banke naglašavaju da je klijentima dostupna sva dokumentacija i da u potpunosti poštuju zakon.

CEZAP je u saopštenju, iza kojeg stoji advokat Dragomir Ćalasan, naveo da je sastanak bio neuspješan i da razumiju zašto banka pogrešno tumači Zakon, ali ne razumiju zašto to čini CBCG. Dodaju da im preostaje da se obrate “višim istancama”. Nezadovoljni su što CBCG stalno komunicira sa bankom i tvrde da usaglašavaju stavove na štetu klijenata.

Iz HAAB su saopštili da je CBCG potvrdila da je metodologija obračuna kredita u skladu sa Zakonom i da se Zakon ne odnosi na kredite koji su preneseni trećim stranama (faktoring kompaniji HETA) prije njegovog stupanja na snagu.

“Ostajemo u potpunosti posvećeni da radimo u skladu sa Zakonom i molimo klijente da sva pitanja i zahtjeve za dodatnom dokumentacijom proslijede kreditnim referentima. Učinićemo dostupnom svu dokumentaciju koja bi omogućila bolje razumijevanje kako se računaju novi iznosi preostalog duga (glavnice)”, rekli su u banci. HAAB je prihvatila prijedlog da klijentima produži period za prihvatanje ponude o konverziji sa osam do 15 dana.

Ne radimo na štetu klijenata

Iz CBCG su naveli da su na sastanku saopštili svoje nadležnosti u primjeni Zakona, te da komunikaciju sa bankom ostvaruju samo zbog nadzora nad primjenom zakona. Naglašavaju da im je to zakonska obaveza kao supervizora u postupcima nadzora i kontrole banaka i da će tu praksu nastaviti. Naglašavaju da su banci dostavili stavove šta treba da rade, a koji su u interesu klijenata.

Iznenađeni su što im CEZAP inputira da je komunikacija koju imaju sa bankom na štetu građana.

“U pravcu tumačenja nekih odredbi Zakona preuzeli smo obavezu da CEZAP-u pismeno odgovorimo što ćemo ispuniti u kratkom roku”, kazali su iz CBCG, i dodali da je stav da su bili protiv neusvajanja zakona netačan.

Bonus video: