Hoće i zakonom da osiguraju rast cijene struje do 2020.

Eventualno povećanje cijena uz ograničenja bi se odnosilo na domaćinstva i male kupce
11 komentar(a)
Struja, cijena struje, potrošaći, račun za struju, Foto: Luka Zeković
Struja, cijena struje, potrošaći, račun za struju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.09.2015. 14:19h

Cijene struje za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstava snabdjevači, nakon januara 2017. godine, mogu mijenjati uz ograničenja. Ta ograničenja, kako je definisano novim Predlogom zakona o energetici, podrazumijevaju da se cijene za krajnje kupce ne mogu povećati više od sedam odsto u 2017. i ne više od šest odsto naredne i 2019. godine.

Ograničenja za povećanje cijena struje za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstava tržišni snabdjevač može primjenjivati najduže do kraja 2019. godine.

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem poskupila je 0,94 odsto u avgustu prošle godine, pa kilovat sat košta 10,08 centi sa PDV-om. Kod ostalih potrošača uglavnom su blago smanjene tarife. Cijene su povećavane tri godine uzastopno, a nove se, vjerovatno veće od jedan do tri odsto, očekuju 1. januara.

Ukoliko cijene budu povećavane u skladu sa predviđenim iz zakonskog rješenja, kilovat-sat će do kraja 2019. koštati oko 13 centi za domaćinstva, ukoliko ne bude promjena PDV-a ili eventualno vanrednih povećanja cijena.

Vladin partner u javnom snabdjevaču Elektroprivredi, italijanski A2A, tražio je u pregovorima za nastavak saradnje u EPCG siguran regulatorni okvir koji garantuje rast cijena.

Prema ranijim obrazloženjima, cijene struje u Crnoj Gori se povećavaju kako bi se uskladile sa evropskim, iako je u pojedinim evropskim gradovima struja i sada jeftinija nego u Crnoj Gori.

Novi zakon je na dnevnom redu vanredne sjednice parlamenta koja počinje u ponedjeljak. Iz Ministarstva ekonomije “Vijestima” je rečeno da su tražili da se Predlog po hitnoj proceduri uvrsti u dnevni red parlamenta, jer je riječ o sistemskom zakonu i potrebi za što hitnijim usaglašavanjem sa trećim paketom direktiva EU, koje Crna Gora kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u EU ima obavezu da usvoji. “Usvajanjem tog zakona stvaraju se uslovi za otvaranje Poglavalja 15, uređuje i se otvoreno tržište i pravno razdvajanje Distribucije iz Elektroprivrede”, kazali su iz Ministarstva.

Važna novina u Predlogu zakona, koji će se danas naći pred poslanicima skupštinskog Odbora za ekonomiju, je preciziranje procedure za snabdijevanja strujom ranjivih kategorija kupaca kojima će se računi subvencionisati. Tu spadaju kupci koji su zdravstveno i socijalno ugroženi, odnosno domaćinstva u kojima žive osobe sa invaliditetom, sa posebnim potrebama ili lošeg zdravstvenog stanja kojima može biti ugrožen život ili zdravlje zbog ograničenja ili obustavljanja snabdijevanja. Pored njih, računaju se i one osobe koje su u stanju socijalne potrebe.

Predlogom je definisano da će Vlada posebnim propisom utvrđivati kriterijume na osnovu kojih se određuje ranjiva kategorija kupaca, iznos subvencije, granicu mjesečne potrošnje struje za koju se može ostvariti pravo na subvenciju.

Osobama sa invaliditetom, ako ne izmiruje račune redovno, ne smije se obustaviti isporuka struje, a onima koji su u stanju socijalne potrebe struja se ne može isključiti od početka oktobra do kraja aprila...

Dozvoljeno poskupljenje možda ustupak italijanskoj firmi A2A

Predstavnik nevladinog sektora Goran Đurović za “Vijesti” je kazao da je nejasno zašto je godinu od završetka javne rasprave o Nacrtu zakona Ministarstvo ekonomije uvrstilo u Predlog rješenja o dozvoljenom poskupljenju.

“Predlagač očigledno nema jasnu sliku da li želi da ostavi tržištu regulaciju cijena ili će država preko svojih institucija, kao što je RAE, bolje štititi interes građana i uticati na odobravanje dozvoljenog prihoda energetskim subjektima. Neuobičajeno je da se zakonom određuje dozvoljeno povećane cijena jer to nema veze sa tržištem”, naglasio je Đurović.

On je dodao da je moguće da za dozvoljeno poskupljenje postoje skrivene obaveze prema partnerima države u EPCG, italijanskoj kompaniji A2A, kojima se sada želi zakonom garantovati povećanje cijene kako bi oni ostvarili profit koji su očekivali prilikom kupovine dijela akcija Elektroprivrede. Vlada je, kako kaže, jedino do kraja sigurna u svoje činovnike, jer RAE nije do kraja uspijevala da ostvari očekivanja zbog sudskih postupaka i presuda Upravnog suda.

Pojedinim rješenjima nameću se obaveze potrošačima

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) tokom javne rasprave o Nacrtu zakona imala je primjedbe na rješenje o otkupu objekata drugih investitora jer se njime nameće obaveza potrošačima da preko priznatih opravdanih troškova plaćaju izgradnju objekata za isporuku struje konkretnom objektu na konkretnom lokalitetu. UIP smatra i da su sporni podsticaji za obnovljive izvore energije jer se kose sa osnovnim principom zaštite klijenata od nametnutih troškova. Primjedbe su odbijene.

Bonus video: