Bivši radnici DKP-a ostali bez plata, penzija i zdravstvenog osiguranja

Vlada je posebnom odlukom zaključila još 2.aprila ove godine ministra finansija Radoja Žugića da obavi poravnanje sa DKP-om i poveže radni staž za 174 radnika, ali se to još nije desilo
93 pregleda 2 komentar(a)
DKP, Duvanski, radnici, Foto: Boris Pejović
DKP, Duvanski, radnici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2015. 17:06h

Bivši radnici Duvanskog kombinata u stečaju, njih 30-tak, koji su u isčekivanju sticanja prava na prijevremenu penziju počev od 1. juna ove godine ostali bez radnog mjesta, očekivanih penzija, a sad i bez zdravstvenog osiguranja najavili su za sjutra ujutru “skup prevarenih radnika” te kompanije pred njenim sjedištem. “Osim što radnici nijesu dobili obećane penzije i otpremnine, izgubili smo, u međuvremenu, i socijalno osiguranje. Organizujemo skup prevarenih, jer smo od poslovodstva DKP-a koji predvodi direktor Slavoljub Vukašinović i stečajne uprave”, kazao je “Vijestima” Željko Vujadinović , predstavnik bivših 30-tak radnika koji su ostali bez ikakvih mjesečnih primanja.

Od ukupno 54 buduća penzionera samo njih 20-tak koji su imali više radnog staža stekli su u međuvremenu pravo na penziju dok preostalih 30-tak ljudi čekaju da im se u Fondu PIO proknjiže zaostali neuplaćeni doprinosi na zarade za period od tri godine. “Proizvodilo se i proizvodi u DKP i po 120 tona cigareta mjesečno, a mi smo ostali bez doprinosa. Postavlja se pitanje gdje su pare”, istakao je Vujadinović, On je u Skupštini Crne Gore razgovarao sa članom Anketnog odbora za kontrolu prodaje imovine DKP-a i poslanikom Velizarom Kaluđerovićem od kojeg je dobio na uvid odluku Vlade od 2. Aprila ove godine kojom je bio zadužen ministar finansija Radoje Žugić da pokrene zahtjev za proglašenjem klasičnog stečaja u DKP, ali i da se po osnovu poravnanja sa državom isplati 1,2 miliona eura za povezivanje zaostalog staža za svih 174 radnika. Bankrot u DKP je proglašen na zahtjev jednog manjeg povjerioca, a ne na zahtjev Ministarstva finansija, prije dva mjeseca, ali je na tu odluku, u međuvremenu, izjavljeno nekoliko žalbi višoj sudskoj instanci Apelacionom sudu. Nema obećane zarade, radnici će čekati do ponedjeljka Menadžment DKP-a nije ispunio ranije dato obećanje radnicima fabrike cigareta i 15. septembra uplatio obećanu julsku zaradu. Šefica Novog Sindikata DKP-a Snežana Vidaković kazala je Vijestima da im je rečeno iz menadžmenta da će zarada biti isplaćena do petka, ili najkasnije do ponedjeljka, a druga avgustovska 25. septembra.

“Bićemo stpljivi do ponedjeljka, a u slučaju da nam se ne isplati zarada organizovaćemo zbor i odlučiti o daljim aktivnostima”, poručila je Vidaković.

Bonus video: