Cdu: Neodrživa situacija da Crna Gora uvozi milion eura hrane dnevno

“Neophodan je uticaj struke na koncipiranje i razvoj turizma. Daljoj improvizaciji i stihijskom "razvoju" ne može biti mjesta”, tvrde u Cdu
5 komentar(a)
CDU, Foto: CDU
CDU, Foto: CDU
Ažurirano: 16.09.2015. 09:59h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) pripremila je predlog dokumenta koji se odnosi na njen program u oblasti turizma, kao privredne grane koja, kako su saopštili, svojim potencijalom, resursima i perspektivama predstavlja platformu za povezivanje svih regiona države.

Predlog dokumenta će, kako je saopšteno, biti razmatran i usvojen na sjednici Glavnog odbora Cdu koja je zakazana za 27. septembar.

“Turizam je okosnica razvoja i centralna privredna djelatnost u crnogorskoj privredi. To je privredna grana koja povezuje različite grane crnogorske privrede”, kazali su iz Cdu.

U Cdu smatraju da, s obzirom na sveprisutnu devastaciju prostora, a posebno nekontrolisanu gradnju objekata, postoji urgentna potreba i obaveza svih koji učestvuju u koncipiranju i vođenju turističke politike da obezbijede puno poštovanje odrednica i rješenja iz Master plana.

“Neophodan je uticaj struke na koncipiranje i razvoj turizma. Daljoj improvizaciji i stihijskom "razvoju" ne može biti mjesta”, tvrde u Cdu.

Obustava degradacije prostora i dugoročna sanacija je, kako su naveli, prioritet nove politike u oblasti turizma.

“To će biti spor i težak proces, ali se njemu mora pristupiti bez odlaganja, zbog posljedica koje, u najvećoj mjeri, mogu biti neotklonjive. Uništeni prostor se ne može povratiti”, rekli su iz Cdu.

U Cdu smatraju da se crnogorski turizam mora oslanjati na komplementarne privredne grane i djelatnosti kao što su poljoprivreda, usluge, infrastruktura, prirodni i ljudski resursi, ekologija i politika održivog razvoja.

“Neodrživa je situacija da Crna Gora uvozi milion eura hrane dnevno, dok iskorištenost poljoprivrednih potencijala tavori na deset do 15 odsto od mogućeg. Ekonomski patriotizam nije samo puka parola da se kupuju domaći proizvodi, već je to prije svega dugoročni napor da se stvore i plasiraju domaći proizvodi, u čemu je zdrava hrana i ekološki kvalitet proizvoda njihova najveća vrijednost, a ne sama količina”, dodaje se u saopštenju.

U Cdu smatraju da se turizam mora shvatiti i kao platforma za djelotvorno i svrsishodno povezivanje i razvoj crnogorskih regiona.

“Turistička ponuda primorja, centralnog dijela i sjevera mora biti komplementarna. Uz to, centralni i sjeverni djelovi naše zemlje su još daleko od svojih potencijala i mogućnosti u pogledu proizvodnje zdrave hrane”, naveli su iz Cdu.

Crnoj Gori je, kako su saopštili, posebno zbog turizma i povezanih djelatnosti, potrebna temeljna reforma obrazovnog sistema.

“Obrazovanje treba da bude zamajac razvoja i unaprijeđenja našeg turističkog proizvoda, a ne njegova brana”, rekli su iz Cdu.

Iz Cdu su ocijenili da su turizam i turistička ponuda životno povezani sa potencijalima i kapacitetima privrede i društva u cjelini da privuku, prihvate i realizuju investicione poduhvate.

“Direktne strane investicije i investitori nijesu naši ideološki, politički i strateški neprijatelji, već potreba i nužda koja je od suštinske važnosti za unaprijeđenje turističke ponude Crne Gore”, zaključili su iz CDU.

Bonus video: