Prodavali „licence” i na sajmovima

Imaju 44 sajta, mjesečno treba da plate 440.000, a ne samo 10.000 eura, poručuju iz Montenegro beta
83 pregleda 8 komentar(a)
igre na sreću, Foto: Screenshot:
igre na sreću, Foto: Screenshot:
Ažurirano: 16.09.2015. 05:36h

Uprava za igre na sreću je upoznata sa predmetnim dilemama u vezi sa poslovanjem privrednog društva E-Gambling Montenegro i u tom cilju sprovodi sve aktivnosti koje su u njenoj nadležnosti, saopštio je “Vijestima” v.d. direktora Uprave za igre na sreću, Ilija Vukčević.

Odgovarajući na pitanje da li je obavljen inspekcijski nadzor i šta je utvrđeno, Vukčević je kazao da je inspekcijski nadzor u toku i da čekaju njegov nalaz nakon čega će preduzeti odgovarajuće mjere.

“Vijesti” su juče objavile da E-Gambling ima ugovor sa Upravom za igre na sreću od febuara ove godine, kojeg je potpisao bivši direktor Marko Ćulafić, kojim je ovom priređivaču dato pravo da plaćajući jednu licencu od 10.000 eura mjesečno, organizuje igre na 21 sajtu. Ostali priređivači za jednu licencu imaju jedan sajt za koji plaćaju deset hiljada eura mjesečno. “Vijesti” su otkrile još najmanje 16 sajtova koji nijesu na spisku, koje E-Gambling prodaje ili izdaje drugima koji ne plaćaju nikakvu koncesiju. Zbog svega toga ukupna potencijalna šteta po državu za pet godina koncesije iznosi i do 18 miliona eura.

Vukčević je naveo da im se Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro Bet 5. avgusta ove godine obratilo sa zahtjevom da E-Gamblingu oduzmu licencu. Montenegro bet je u zahtjevu naveo da ovaj priređivač pored 21 sajta koji se nalaze u ugovoru priređuje igre na još 23 neprijavljena sajta suprotno zakonu, kao i da te sajtove ne koristi E-Gambling već druge firme.

Vukčević je kazao da su nakon prijema zahtjeva provjerom dokumentacije utvrdili da je E-Gambling 5. maja ove godine predao zahtjev Upravi za igre na sreću kojim je tražio da proširi listu iz ugovora za još 14 internet domena i da izbriše postojećih pet.

“Međutim, uvidom u ugovor ustanovljeno je da se dva od navedenih pet internet domena za koje se traži brisanje ne nalaze u ugovoru. Navedeno je izazvalo sumnju da podnosilac zahtjeva bez ovlašćenja Uprave za igre na sreću, priređuje igre na sreću putem interneta na neprijavljenim domenima/sajtovima”, kazao je Vukčević.

Uprava je, kako je naveo, došla do saznanja i dokaza da je E-Gambling na sajmu igara na sreću održanom u februaru 2014. u Londonu na štandu broj N2-256, koji je pripadao ovoj kompaniji, reklamirao pružanje usluga izdavanja licenci za igre na sreću preko intereneta, odnosno da je riječ o nekoj vrsti prodaje sajtova za koje E-Gambling ima ugovor o koncesiji sa Upravom za igre na sreću.

“U posljednja dva mjeseca Uprava za igre na sreću je putem mejla primila veliki broj žalbi igrača zbog neregularnosti i sumnji u zakonitost poslovanja privrednih društava koja priređuju igre na sreću na sajtovima čije korišćenje im je, po podacima sa istih, obezbijedio E-Gambling Montenegro, a sve u skladu sa koncesijom koju je steklo od države Crne Gore. Takođe, postoje i pritužbe poslovnih partnera E-Gambling Montenegro na njihov rad, a riječ je o investitorima kojima je ovo privredno društvo navodno dalo 'licencu' za priređivanje igara na sreću”, naveo je Vukčević u odgovoru.

Zbog svega toga su 25. avgusta uputili Upravi za inspekcijske poslove, u čijem se sastavu nalazi Inspekcija za igre na sreću, zahtjev za sprovođenjem inspekcijske kontrole nad E-Gamblingom kako bi se utvrdilo da li postoje neprijavljeni internet sajtovi koji nisu obuhvaćeni koncesijom. Zatražili su i da se provjeri da li je bilo zloupotreba da su priređivanje igara na sreću prenijeli i na druga privredna društva.

“Ovaj inspekcijski nadzor je u toku i čekamo njegov nalaz nakon čega će Uprava za igre na sreću preduzeti odgovarajuće mjere”, kazao je Vukčević.

Osnivači E-Gamblinga su dvije of-šor firme Merig International INC i Royal Online Limited.

Imaju dug za dvije godine

Osim ovog postupka, Uprava je otkrila i dug koji ukazuje da ova kompanija praktično dvije godine nije plaćala bilo kakve obaveze na osnovu fiksne koncesione nakande.

“Zbog toga je Uprava za igre na sreću pokrenula postupak utvrđivanja fiksne koncesione naknade za period od početka poslovanja ovog privrednog društva do 31. avgusta ove godine. Takođe, i ovaj postupak je u toku”, naveo je Vukčević.

Montenegro bet: Imaju 44 sajta, mjesečno treba da plate 440.000, a ne samo 10.000 eura

Montenegro bet je u prijavi naveo da smatra da E-Gambing nezakonito priređuje igre na sreću na 21 sajtu koji su navedeni u ugovoru kao i da su to pravo prenijeli na još 23 kompanije i sajta kojih nema u ugovoru.

Oni navode da bi prema ovome koncesioni prihod države trebalo da bude 440 hiljada eura mjesečno, a ne samo deset hiljada koliko E-Gambling sada plaća. Zbog izbjegavanja te obaveze država je za šest mjeseci, od kada je izdata sporna licenca E-Gamblingu, trebalo da prihoduje 2,64 miliona eura, a ne samo 60 hiljada.

“E-Gamblingu je omogućeno da priređuje igre na sreću preko interneta na 21 sajtu, a da plaća deset hiljada eura koliko treba da se naplati za samo jedan sajt. Takođe, na zvaničnom sajtu E-Gambling Montenegro može se vidjeti da je pravo privređivanja igara na sreću preko interneta to privredno društvo nezakonito prenijelo na još 23 kompanije odnosno sajta, koji se ne nalaze u ugovoru izbjegavajući pri tome plaćanje ukupne sume od 440 hiljada mjesečno”, navedeno je u prijavi Montenegro beta.

Oni su zatražili poništenje ugovora i zaključenje novog gdje bi obaveza za koncesije bila 440 hiljada mjesečno. Montenegro bet je najavio da će u suprotnom pozvati sve legalne priređivače da svi rade pod jednom licencom i plaćaju zajedno deset hiljada eura, a ne kao do sada deset hiljada po sajtu.

Bonus video: