Zaključivanje ugovora stvar poslovne politike kompanije

Iz Ministarstva su reagovali na pisanje Vijesti da je kompanija E Gambling Montenegro, koja je u februaru ove godine dobila jednu licencu za priređivanje igara na sreću, napravila i prodala ili izdala najmanje 30-ak sajtova za kockanje, čime je, kako piše list, potencijalno napravljena višemilionska šteta za državu
58 pregleda 1 komentar(a)
igre na sreću, automat, Foto: Shutterstock.com
igre na sreću, automat, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.09.2015. 16:57h

Zakonom o igrama na sreću nije definisano pitanje zaključivanja ugovora sa trećim licima zbog uspostavljanja poslovne, finansijske i/ili tehničke saradnje, već je to stvar poslovne politike kompanije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Međutim, prilikom zaključenja bilo kakvog ugovora sa trećim licem, u pogledu korišćenja njegovog znanja i infrastrukture, a u skladu sa članom 11 stav 7 i članom 12 stav 3 Zakona o igrama na sreću, koncesija za priređivanje igara na sreću se ne može prenositi na treće lice”, kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su reagovali na pisanje Vijesti da je kompanija E Gambling Montenegro, koja je u februaru ove godine dobila jednu licencu za priređivanje igara na sreću, napravila i prodala ili izdala najmanje 30-ak sajtova za kockanje, čime je, kako piše list, potencijalno napravljena višemilionska šteta za državu.

E Gambling i dalje, kako prenosi list, plaća samo deset hiljada eura mjesečno za jednu licencu, dok firme kojima je ona prodala ili izdala sajtove državi ne plaćaju ništa. Inspekcija za igre na sreću je pokrenula istragu o tom slučaju.

Iz Ministarstva su saopštili da priređivati koji dobiju koncesiju za priređivanje igara na sreću mogu te igre priređivati i putem interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava, nakon dobijanja saglasnosti od Uprave za igre na sreću.

“Za priređivanje igara na sreću putem interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava plaća se koncesiona naknada u fiksnom iznosu od deset hiljada EUR mjesečno, koja se plaća do 15. u mjesecu za tekući mjesec”, objasnili su iz Ministarstva.

Ugovorom koji priređivač, odnosno koncesionar igara na sreću zaključuje sa Upravom za igre na sreću, kako su dodali, se preciziraju internet stranice na kojima će se priređivati igre na sreću, na osnovu dobijene koncesije.

“To znači da dobijena koncesija ne mora da bude vezana za jednu internet stranicu”, zaključili su iz Ministarstva.

Prema pisanju Vijesti, da je tih 30-ak firmi dobilo koncesije u regularnoj proceduri kod Uprave za igre na sreću za svaki sajt bi plaćale u državnu kasu po deset hiljada eura, a sada E Gambling u ime svih plaća samo deset hiljada.

Na taj način je, kako se dodaje, potencijalno za državni budžet napravljena šteta od oko 3,6 miliona eura godišnje, a s obzirom na to da je koncesija na ovaj način izdata E Gamblingu na tri godine sa mogućnošću produženja za još dvije, ukupna moguća šteta bi iznosila i 18 miliona eura.

Bonus video: