DIO ZEMLJIŠTA NA KOŠLJUNU POD HIPOTEKOM

Budva zbog duga uzima plac Vida Rađenovića

Opštinski Sekretarijat za privredu i finansije, donio je rješenje još krajem septembra 2014. o obezbjeđenju poreskog potraživnja, da bi filijala Uprave za nekretnine u Budvi tek krajem jula ove godine zvanično upisala hipoteku kao teret za parcelu od 2.394 kvadrata. Ova nekretnina se još vodi na firmu SP Luna, Budvanina Vida Rađenovića
91 pregleda 20 komentar(a)
Košljun Budva, Foto: Vuk Lajović
Košljun Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.09.2015. 05:14h

Opština Budva stavila je hipoteku na zemljišnu parcelu firme SP Luna, na brdu Košljun, zbog neplaćenog poreza na nekretnine u iznosu od 11.776 eura. Riječ je o dijelu velikog zemljišnog kompleksa kojeg je prije osma godina ista ta Opština prodala budvanskoj firmi. Ta prodaja ja prije godinu i po došlo u centar medijske pažnje, nakon pokretanja tužilačke istrage o zloupotrebi službenog položaja opštinskih funkcionera.

Opštinski Sekretarijat za privredu i finansije, donio je rješenje još krajem septembra 2014. o obezbjeđenju poreskog potraživnja, da bi filijala Uprave za nekretnine u Budvi tek krajem jula ove godine zvanično upisala hipoteku kao teret za parcelu od 2.394 kvadrata. Ova nekretnina se još vodi na firmu SP Luna, Budvanina Vida Rađenovića.

Zemljišni kompleks, koji je Opština prodala još sredinom jula 2007. od ukupno 27.000 kvadrata, a koji je bio predmet tužilačke istrage, prošle sedmice dobio je i svoju prvstepenu presudu u Višem sudu, po kojoj je bivši gradonačelnik Lazar Rađenović osuđen na šest godina zatvora. Nekadašnji menadžer grada Aleksandar Tičić je oslobođen optužbi, dok su vlasnik firme SP Luna Vido Rađenović i nekadašnja direktorka Prve banke Jelica Petričević osuđeni na po pola godine zatvora.

Branioci bivšeg prvog čovjeka metropole turizma, najvili su žalbe Apelacionom sudu.

Zemljište koje je SP Luna kupila kreditom Prve banke za 1,4 miliona eura na javnoj licitaciji, potom je preprodato firmi palestinskog milionera Mohameda Rašida „Pionir investment“, za nevjerovatnih 11,1 milion eura.

Kompleks na samom vrhu brda iznad Budve svih prethodnih godina nikada zvanično i nije bilo prevedeno na ime Rašidove kompanije. Rašidova firma je uplatila depozit od dva miliona eura, kojim je vraćen kredit Prve banke, ali se Pionir investment, nikada zvnično nije uknjižio kao vlasnik 2,7 hektara. Firme SP Luna do prije dvije godine, bila je vlasnik cijelog kompleksa ali se ubrzo kao vlasnik upisala Prva banka, koja je aktivirala hipoteku na ime novog kredita kojeg je SP Luna u međuvremenu uzela zalažući zemljište.

Prva banka se, uvidom u katastarsku evidenciju, vodi kao vlasnik 24.796 kvadrata, dok je preostalih 2.394 kvadrata i dalje uknjiženo na firmu SP Luna.

Upravo na ovaj dio zemljišta Opština je upisala hipoteku na ime poreskog duga Rađenovićeve firme.

Mogućnost da upisuje hipoteku na imovinu dok se ne naplati poresko potraživanja, kako je „Vijestima“ ranije pojašnjeno u lokalnoj upravi, zasniva se na odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

“Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, navodi se između ostalog u Zakonu o poreskoj adminitraciji.

Stavljanje hipoteke jedan je od mehanizama obezbjeđenja naplate poreskog dugovanja, kada se strahuje da bi dužnik mogao da proda imovinu.