Brković radnicima: Neće mi se bagra obraćati medijima

Radnici su od ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević i ostalih nadležnih zatražili da povedu računa o fabrici, podsjećajući na činjenicu da im poslodavci duguju već 30 zarada i da su im ugrožena još neka prava
175 pregleda 48 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva “Vijesti”
Dragan Brković, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 12.09.2015. 20:05h

Zaposleni u drvoprerađivačkoj firmi “Vektra Nord”, koja posluje u okviru grupacije Vektra Montenegro Dragana Brkovića, juče su se, drugi put za sedam dana, okupili ispred preduzeća u znak protesta što nadležni organi ne rješavaju njihove probleme.

Oni su ponovo od ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević i ostalih nadležnih zatražili da povedu računa o fabrici, podsjećajući na činjenicu da im poslodavci duguju već 30 zarada i da su im ugrožena još neka prava.

Oni su nakon mjesec kolektivnog odmora prošle sedmice poslati na prinudni i ne znaju kada će početi da rade. Radnici tvrde da im je Brković poslao uvredljive poruke zbog izjava u novinama.

“Neće mi bagra kolašinska pisati po novinama”, poručio je Brković radnicima.

Radnicima je poruku prenijela direktorica Vesna Milošević.

“Ona je kazala da je to rekao Brković nakon što smo novinarima objasnili u kakvoj smo situaciji. Osim toga niko nam se do sada nije obratio. Milošević se ne pojavljuje kad smo mi ovdje, već čim novinari i mi odemo ona dođe da se kod obezbeđenja raspita ko je dolazio i šta smo rekli novinarima. Pozivamo ministarku Kovačević i inspekciju rada da dođu i uvjere se u kavim uslovima radimo“, poručili su radnici, podsjećajući da im doprinosi nijesu uplaćivani od 2010. godine.

Oni kažu da su već do sada trpjeli brojne posljedice zbog razgovora sa novinarima pa su im poslije svakog teksta u novinama koji se odnosio na situaciju u “Vektri Nord” smanjivane zarade ili su udaljavani kući na po nekoliko mjeseci.

“Vektra Nord” je osnovana, nakon što je Vektra Montenegro 2007. godine kupila “Impregnaciju” nekadašnjeg kolašinskog privrednog giganta, a tada firmu u stečaju.

Bivši radnici “Impregnacije” nedavno su objavili da je privatizacija njihovog preduzeća izvedena pod sumnjivim okolnostima. Oni kažu da imaju dokaze koje će ponuditi tužilaštvu, da je Brković uplatio samo neznatan dio od kupoprodajne cijene.

Inspekcija rada je tokom kontrole u preduzeću “Vektra Nord”, početkom godine, utvrdila da poslodavac zaposlenima duguje 23 zarade i da im nije uplatio doprinose za obavezno socijalno osiguranje od jula 2010. godine.

Bonus video: