Opštinama 107 miliona eura

MIDAS bespovratno dao poljoprivrednicima šest miliona
0 komentar(a)
Crna Gora, Vlada Crne Gore, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Crna Gora, Vlada Crne Gore, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 11.09.2015. 15:44h

Vlada je juče odlučila da poveća izdate garancije sa postojećih 101,6 na 208,6 miliona eura zbog potrebe izdavanja garancija opštinama za kredite koji bi omogućili izmirenje njihovih obaveza i dugova.

Vlada je dopunila odluku o zaduživanju i davanja garancija za ovu godinu kojom je precizirala da će izdati dodatnih 107 miliona eura garancija od kojih je sedam namije- njeno Opštini Kolašin, a ostatak opštinama korisnicama novca iz Egalizacionog fonda.

Novcem, za koji će Vlada dati garancije, opštine će podmiriti dugove, refinansirati postojeće kredite i racionalizovati broj zaposlenih.

Skupština je krajem jula usvojila dva različita predloga za rebalans budžeta kako bi se pomoglo opštinama da prevaziđu krizu u javnim finansijama. Time je obavezala Vladu da obezbijedi ukupno 107 miliona eura garancija.

Rebalansom je na predlog Aleksandra Damjanovića (SNP) obezbijeđeno Opštini Kolašin da dobije sedam miliona da bi odblokirala račun i izmirila dugovanja. SDP je svojim rebalansom tražio istu sumu za Kolašin i dodatnih 101 milion za opštine koje su korisnice Egalizacionog fonda.

Vlada je prethodno namjeravala da u budžetu za narednu godinu obezbijedi garancije od 70 miliona da bi opštine korisnice novca EF-a mogle da počnu pregovore sa bankama za namjenske kredite.

Na sjednici je usvojena informacija o primjeni projekta Institucionalno jačanje i razvoj poljoprivrede Crne Gore (MIDAS) kojim je do sada poljoprivrednim proizvođačima bespovratno dodijeljeno šest miliona eura.

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović nakon sjednice Vlade kazao je da je šest miliona najmanje 50 odsto ukupne investicije što govori da je ne manje od 12 miliona investirano u poljoprivredu posljednje tri i po godine.

Bonus video: