Sindikalci Vektra Boka tvrde: Potpisuju plan reorganizacije firme koji nisu vidjeli

Rok da se predstavi plan reorganizacije kompanije Vektra Boka je 12 oktobar ove godine
1 komentar(a)
Vojin Miljanić, Vektra Boka, Foto: Slavica Kosić
Vojin Miljanić, Vektra Boka, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.09.2015. 15:35h

Predsjednik sindikata kompanije Vektra Boka u stečaju Vojin Miljanić tvrdi da je među radnicima počelo prikupljanje potpisa za plan reorganizacije firme koji još niko od zaposlenih nije vidio. “Kuhinje su počele da rade”, kazao je Miljanić na današnjoj konferenciji za novinare, uvjeren da menadžment na taj način pokušava da preduprijedi zahtjeve radnika.

Prema Miljanovićevim riječima ovih dana potpise za plan reorganizacije prikuplja bivši radnik Vektra Boke Pavle Radović, koji je već dvije godine u penziji, a koji je bio predsjednik sindikata koji djeluje u sastavu Saveza samostalnih sindikata CG.

Podsjećamo da je Privredni sud Crne Gore zbog duga od oko četiri miliona eura koji Vektra Boka ima prema Crnogorskoj komercijalnoj banci, 12 juna uveo stečaj u kompaniju biznismena Dragana Brkovića. Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je za stečajnog upravnika imenovao Sretena Mrvaljevića.

Sindikat kompanije koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata čiji je predsjednik Miljanić, tražiće da u plan reorganizacije firme uđu i radnički zahtjevi: da im se poveže radni staž za posljednjih pet godina, isplate tri ipo plate, 23 naknade za prevoz, dva regresa i dvije razlike u platama (na osnovu izvršne sudske presude), kao i pojedinačni zahtjevi za isplatu naknada na ime neiskorišćenih godišnjih odmora. Tražiće da se napravi dinamika po kojoj bi im ta dugovanja bila isplaćena u roku jedne godine, da se potpiše kolektivni ugovor i da se svi zaposleni koji su bili u radnom odnosu 12 juna kada je uveden stečaj prime u radni odnos na neodređeno vrijeme.

Rok da se predstavi plan reorganizacije kompanije Vektra Boka je 12 oktobar ove godine.

Sa prekovremenim satima zarađivali 250 eura

Bokini objekti hotel Plaža, restoran Levanger u Igalu, Autobuska stanica i parking bivšeg (razrušenog) hotela Igalo radili su ovo ljeto i u tim objektima bilo je radno angažovano 85 Bokinih radnika i 23 sezonca. Primjera radi u isto vrijeme lani su radila 130 stalno zaposlena radnika i 70 sezonaca. Oni su radili za platu od 193 eura, ali su u julu i avgustu sa prekovremenim satima zarađivali oko 250 eura. Za sezonce koji nisu iz Herceg Novog bio je obezbijeđen smještaj i tri obroka.

Miljanić kaže da je ovogodišnja sezona u hotelu Plaža bila nešto bolja od lanjske i da bi od 1. juna do 20. septembra kada je planirano zatvaranje hotela, trebalo da bude ostvareno 24 hiljade noćenja.

Bonus video: