Vučinić pozvao radnike na protest

Radnici u Crnoj Gori, kako je naveo, ne smiju više čekati milostinju od mafije nego moraju biti slobodni i uvaženi ljudi, koji će imati svoje sigurno radno mjesto na kojem će zarađivati za život bez ponižavanja i ucjena
17 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.09.2015. 10:38h

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, pozvao je sve obespravljene radnike crnogorskih fabrika da dođu 27. septembra na protest, kako bi imali svoje sigurno radno mjesto na kojem će zarađivati za život bez ponižavanja i ucjena.

Vučinić, koji je i predsjednik Radničke partije, ocijenio je da je "mafijaški režim" okrenuo Crnu Goru naopačke i radnicima je preostalo samo da posmatraju kako se nekadašnja društvena imovina na beskrupulozan način pljačka i prevodi u privatno vlasništvo i što je najgore da od onih koji su ih opljačkali čekaju milostinju.

“Kombinat aluminijuma (KAP), zajedno sa Rudnicima boksita iz Nikšića, doživljava najteže trenutke od postanka i nalazi se na izdisaju pred gašenje. Onaj ko će biti najviše pogođen takvim razvojem događaja su svakako zaposleni u KAP-u i Rudnicima boksita, gdje po najnovijem treba da ostane samo 30-ak radnika”, naveo je Vučinić u saopštenju.

Zaposleni u KAP-u su danas, kako je kazao, bez ikakve zaštite, ucijenjeni i sa velikim strahom od gubitka posla. Trpe i ćute da bi im se sadašnji vlasnik smilovao i, kako je dodao, produžio im ugovor o radu koji im znači životni opstanak.

Prema riječima Vučinića, radnicima KAP-a, Rudnika boksita i Željezare Nikšić nije potrebna milostinja. Njima, kako je dodao, pripada ono što je njihovo i što im je oteto, a to su te tri fabrike koje treba vratiti i odbraniti, isto kao i Institut u Igalu i Jadransko brodogradilište u Bijeloj i niz drugih opljačkanih fabrika po Crnoj Gori.

“Kako ih drugo možemo odbraniti nego da smijenimo mafijaški režim premijera Mila Đukanovića koji nas je sa svojim slugama i partijskim i mafijaškim vojnicima doveo do prosjačkog štapa i gurnuo u bijedu i duboko siromaštvo”, smatra Vučinić.

Radnici u Crnoj Gori, kako je naveo, ne smiju više čekati milostinju od mafije nego moraju biti slobodni i uvaženi ljudi, koji će imati svoje sigurno radno mjesto na kojem će zarađivati za život bez ponižavanja i ucjena.

“Sadašnjim kupcima, zakupcima i ostalima koji su došli na nezakonit način u posjed naših fabrika i preduzeća u vrijeme rasprodaje države od mafijaškog i diktatorskog režima Mila Đukanovića ćemo pokazati put kojim će morati da odu”, poručio je Vučinić.

On je podsjetio da je nekoliko puta saopštenjima skretao pažnju javnosti sa čim se sve suočavaju radnici KAP-a i u kakvim uslovima rade pod stalnom prijetnjom otkazom bez mogućnosti korišćenja bolovanja i godišnjeg odmora i zabranom sindikalnog organizovanja.

“Međutim, stanje se nije promijenilo, nego se pogoršalo tako da je u ovoj fabrici na snazi pravi teror koji prelazi u iživljavanje nad zaposlenima”, dodao je Vučinić.

On je rekao da mu je u razgovoru sa zaposlenima u radnicima KAP-u rečeno da je obračun sa radnicima i sindikatom počeo istjerivanjem iz fabrike predsjednika sindikata, Sandre Obradović, da bi se nastavilo dalje sa gašenjem sindikalne organizacije u vidu onemogućavanja izdvajanja sindikalne članarine, sredstava iz kase uzajamne pomoći, kao i nabavke najneophodnijih životnih namirnica i potreba na kredit preko sindikata.

“S obzirom na to da u KAP-u nije bilo nikakvih investicija u unaprijeđenje procesa proizvodnje, već da su se samo izrabljivali kako zaposleni tako i postrojenja, nameće se pitanje kako je moguće da se u ovoj fabrici uopšte može održavati proizvodnja, ako se zna da je došlo do pada cijene aluminijuma”, precizirao je Vučinić.

Odgovor, kako je naveo, treba tražiti kod državnih preduzeća Montenegrobonusa kojem KAP duguje višemilionski iznos za isporučenu električnu energiju kao i kod Željeznice i Luke koje imaju velika nenaplaćena potraživanja prema KAP-u.

“Kolika su tačno ova dugovanja KAP-a prema ovim državnim preduzećima je nedokučiva tajna. Zanimljivo će biti ko će da plati taj dug prema državnim preduzećima. Zar opet građani”, pitao je Vučinić.

Bonus video: