IMOVINU SADA NE SMIJU DA PRODAJU

Advokati se žalili CBCG na Hipo Alpe Adria banku i faktoring firme

Nastavljena je vansudska prodaja nepokretnosti, iako Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure obavezuje da to ne smiju da rade, tvrdi advokatska kancelarija klijenata
326 pregleda 2 komentar(a)
Vladan Đuranović
Vladan Đuranović
Ažurirano: 13.02.2019. 21:49h

Hipo Alpe Adria banka sa svojim  povezanim firmama (faktoring  kompanije) kojima je ustupila ugovore o kreditima  vezanim za klauzulu u švajcarskom franku (CHF)  nastavila je vansudsku prodaju nepokretnosti iako je Zakon o konverziji kredita  u  CHF-u u eure obavezuje da  to ne smije da radi. To je naglasila  advokatske kancelarije “Velimirović i partneri” u dopisu koji je juče uputila Centralnoj banci (CBCG). Kancelarija traži  od CBCG  da preduzme   odgovarajuće radnje   pošto je nadležna za primjenu zakona.

Advokatska kancelarija “Velimirović i partneri” angažovana je u sudskom postupku koji  Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) u ime 300 građana  vodi  protiv Hipo Alpe Adria banke (HAAB) koja je jedina u Crnoj Gori odbravala te kredite. 

Zakonom o konverziji  kredita  u  CHF-u u eure, koji je stupio na snagu 22. avgusta, banka ima rok od 30 dana da obavi konverziju.  Kredite treba da konvertuje u eure po fiksnoj kamatnoj stopi od 8,2 odsto i da  klijentima u roku od 45 dana ponudi nove ugovore.

“Zakon nalaže banci da u roku od mjesec  dana od stupanja na snagu izvrši konverziju u skladu sa članom 2. Tako postavljena norma znači da bilo kakva obaveza korisnika po ugovorima o kreditu ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo jer je imperativnim propisom HAAB naloženo da korisnicima ponudi nove ugovore u skladu sa članom 2 zakona. Uprkos tome, banka vodi postupke protiv korisnika”, istaknuto je u dopisu CBCG u koji “Vijesti” imaju uvid, a koji je potpisao advokat Vladan Đuranović.

U dopisu navode  da je protiv korisnika kredita Caneta Efovića nastavljen postupak vansudske prodaje nepokretnosti dostavljanjem obavještenja o vansudskoj prodaji 27. avgusta  (nakon stupanja zakona na snagu). Dalje se dodaje, da je protiv korisnika Dragana Senića pokrenut postupak izvršenja (nakon donošenja zakona, ali prije stupanja na snagu) koji je zaveden kod javnog izvršitelja Aleksandre Tomković 20. avgusta. CBCG je  dostavljena dokumentacija o tim slučajevima.

Đuranović je naveo i da je banka dio potraživanja ustupila  faktoring firmi Heta Asset Resolution, a  moguće i na druge faktoring firme koje   umjesto nje vode postupke sudske i/ili vansudske naplate od korisnika. To bez obzira, kako je istakao Velimirović, što se zakon o konverziji, odnosi  i  na  obaveze po raskinutim ugovorima.

“Smatramo da su takva  ponašanja HAAB i njenih  faktoring firmi u potpunosti suprotna zakonu. 

Uvjereni smo da su  nadležni u banci  svjesni da se ponašaju protivno zakonu i da se označene radnje vrše u cilju daljeg pritiska na korisnike i izbjegavanja zakonskih obaveza.

Odredbe zakona i načelo elementarne savjesnosti nalaže da se svi pokrenuti postupci protiv korisnika obustave do dostavljanja ponude o novim ugovorima (član  4)” naglašeno je u  dopisu.

Hipo: Založenu imovinu ne prodajemo otkad zakon važi

HAAB je juče  ponovila  da nakon stupanja na snagu  zakona nije inicirala nijedan slučaj naplate potraživanja prodajom založene imovine od klijenata sa kreditima u CHF-u, te da je posljednje slučajeve  pokrenula prije stupanja na snagu zakona. Tvrde da im se od stupanja na snagu zakona  obratio jedan klijent koji je tražio da se stopira postupak naplate,  što je banka uradila.

“Odložićemo i one slučajeve  naplate potraživanja koji su pokrenuti i prije stupanja na snagu zakona”, rečeno je u banci.

 Zakon je na predlog Demokratskog fronta, uz podršku ostale opozicije, SDP-a i stranaka manjina, izglasan 31. jula. Predsjednik Filip Vujanović ga je potpisao 10. avgusta a Službeni list objavio 18, sa datumom od 14. avgusta. Zakon treba da pomogne oko 600 građana koji imaju kredite u švajcarskoj valutu i kojima su rate drastično uvećane zbog poremećaja kursa sa eurom.

Povlače tužbu ako banka poštuje zakon

 Advokat CEZAP-a Dragomir Ćalasan rekao je  “Vijestima” da će povući tužbu protiv banke ako se konverzija završi na način koji bude odgovarao klijentima.

“Tužba u tom slučaju postaje bespredmetna jer zakon sadrži sve ono što smo tužbom tražili. To je fiksana kamatna stopa  i da se vrati ono što su klijenti preplatili što zakon sada omogućava”, kazao je Ćalasan. 

On tvrdi da su netačne informacije koje se plasiraju u javnosti da  korisnicima kredita  koji imaju duži rok otplate iznosi  mogu biti veći od postojećih.

“To nije tačno jer niko ne zna kolika je glavnica  koja se povećavala zbog rasta franka posljednjih mjeseci.

Jedino vještak  finansijske struke koji  dobije kompletnu dokumentaciju može da  kaže kako će izgledati novi obračun   i da li je neko na gubitku” kazao je Ćalasan.