Jadransko brodogradilište: Radnici počeli pripreme za remont

Podsjećamo da je juče postignut dogovor između stečajnog upravnika Žarka Ostojića i predstavnika sindikata Brodogradilišta da se bivšim zaposlenima isplati otpremnina po revidiranom socijalnom programu
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2015. 13:46h

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela, poslije 62 dana protesta danas su ušli u krug kompanije i počeli pripreme za remont brodova.

Podsjećamo da je juče postignut dogovor između stečajnog upravnika Žarka Ostojića i predstavnika sindikata Brodogradilišta da se bivšim zaposlenima isplati otpremnina po revidiranom socijalnom programu.

Ostojić je ranije ponudio radni angažman za svih 200 radnika u naredna najmanje četiri mjeseca i povezivanje radnog staža od uvođenja stečaja 30 juna ove godine i za ta dva mjeseca isplatu zagarantovanih plata od 193 eura. Radnicima je predočena suma koja im je opredijeljena za otpremnine , a narednih dana trebalo bi da se utvrditi visina otpremnine za svakog radnika pojedinačno.

Predsjednik sindikata Brodogradilišta Mladen Krivokapić ističe da preostaje da Vlada na sjednici zakazanoj za četvrtak verifikuje taj predlog i da garancije da će radnicima biti isplaćenedvije i po zaostale plate, povezan radni staž za pet godina, isplaćene otpremnine (sada) po revidiranom socijalnom programu, naknade iz radnog odnosa, kao i uplaćena sredstava u stambeni fond, za koji je radnicimna “odbijano” 2 odsto od mjesečne zarade .

“Od odgovora Vlade zavisi da li ćemo u petak nastaviti rad ili organizovati adikalnije proteste”, kazao je Krivokapić i istakao da u slučaju negativnog ishoda prekidaju pregovore sa Vladom .

Krivokapić kaže da su danas provjerili sisteme i alate i da su spremni da počnu brodoremontne radove za nekoliko dana. Ako dobiju garancije Vlade prvo će završiti remont italijanskog broda South River.

Uz olakšanje jer je napravljen prvi korak u pregovorima, bivši radnici Brodogradilišta ipak strepe za budućnost , jer će većina, kada bude završen remont brodova koji su sada u Brodogradilištu ostati bez posla. Postoji mogućnost da radnici budu angažovani na popisu imovine, jer u tome imaju iskustva , jer su njihove komisije to radile na kraju svake poslovne godine.

Galerija

Bonus video: