NAKON DVA MJESECA

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela prekidaju protest

Ako ne dobiju garancije, radnici će nastaviti i čak radikalizovati proteste, kazao je predsjednik sindikalne organizacije Mladen Krivokapić
5 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2015. 13:26h

Radnici Jadranskog brodogradilišta, nakon 62 dana protesta sjutra počinju da rade, jer su sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem i bivšim direktorima Petrom Zvicerom i Petrom Tušupom pristali na isplatu otpremnina po revidiranom socijalnom programu.

Ostojić je ponudio radni angažman za svih 200 radnika u naredna tri mjeseca i povezivanje radnog staža od uvođenja stečaja 30. juna ove godine.

Radnici protestvuju od kada je 30. juna uveden stečaj u Brodogradilište i zahtjevaju : isplatu dvije i po zaostale plate, povezivanje radnog staža za pet godina, isplatu otpremnina (sada) po revidiranom socijalnom programu, naknade iz radnog odnosa, kao i uplatu sredstava u stambeni fond, za koji je radnicimna "odbijano" dva odsto od mjesečne zarade.

U Sindikatu kompanije očekuju da Vlada na sjednici koja je zakazana za četvrtak donese odluku ili da pismene garancije da će ispoštovati njihove zahtjeve.

Ako ne dobiju garancije, radnici će nastaviti i čak radikalizovati proteste, kazao je predsjednik sindikalne organizacije Mladen Krivokapić.

Prije tri dana prihvaćena je ponuda stečajnog upravnika da se oko 800.000 eura obezbijedi za otpremnine za 65 radnika bjelskog brodogradilišta koji su stekli pravo na penziju. Postignut je dogovor da im se isplate otpremnine od po 8.000 eura, što je nešto niža suma od tražene.

Radnici pretpostavljaju da će u utorak prvo početi remont na italijanskom brodu South River, jednom od šest brodova koji su Brodogradilištu.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu Bijela uveden je 30. juna zbog poreskog duga od 6.5 miliona eura.

Galerija

Preporučujemo za Vas