Crna Gora dobiće novac od EU za Transbalkanski elektroenergetski koridor

Transbalkanski elektroenergetski koridor treba da visokonaponskim dalekovodima poveže Srbiju, Crnu Goru i BiH i dalje da se spoji sa podmorskim dalekovodom koji povezuje Crnu Goru i Italiju
2 komentar(a)
Janez Kopač, Foto: Savo Prelević
Janez Kopač, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.08.2015. 15:53h

Na samitu Zapadnog Balkana u Beču usvojena su četiri projekta za razvoj elektroenergetske mreže u regionu i tri mjere koje treba da doprinesu regionalnoj saradnji u toj oblasti, rekao je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

"Ukupno za projekte u oblasti energetike i projekte u oblasti saobraćajne infrasturkture EU je za ovu godinu obećala 200 miliona eura", rekao je Kopač za EurAktiv.

Kopač je rekao da se jedan od četiri usvojena projekta za razvoj elektroenergetske mreže odnosi na Srbiju i to na izgradnju dijela Transbalkanskog elektroenergetskog koridora na njenoj teritoriji.

Drugi projekat se odnosi na razvoj dijela mreže na tom koridoru u Crnoj Gori, rekao je Kopač i dodao da je bio predviđen i projekat u dijelu Višegrad-Bistrica u BiH, ali da se nije našao na listi.

Transbalkanski elektroenergetski koridor treba da visokonaponskim dalekovodima poveže Srbiju, Crnu Goru i BiH i dalje da se spoji sa podmorskim dalekovodom koji povezuje Crnu Goru i Italiju.

Druga dva projekta se odnose na razvoj mreže u Makedoniji i Albaniji, rekao je Kopač.

Kopač je rekao da se skup u Beču odnosio na projekte iz elektroenergetike a da je izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske uvrštena u prioritete na sastanku ministara energetike zemalja centralne i jugoistočne Evrope u julu u Dubrovniku.

On je rekao i da su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale na samitu u Beču da će sprovesti više mjera u oblasti energetike, kao i da će raditi na ispunjavanju obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici.

Zemlje Zapadnog Balkana su obećale "da će odmah, a to će biti vezano za rokove i uslovljavanje evropskim parama, početi da učestvuju u tenderima za prekogranične kapacitete u kancelariji za alokaciji u Podgorici", rekao je on.

Prema njegovim riječima, region je obećao da će raditi i na uspostavljanju regionalne berze električne energije i regionalnog balansnog tržišta.

"Te stvari su praćene i veoma konkretnim obavezama u vezi sa deregulacijom cijena i uklanjanjem nekih pravnih i tehničkih prepreka", rekao je on.

Kopač je rekao da će naredni skup zemalja Zapadnog Balkana u Parizu koji će se, kako je rekao, vjerovatno naredne godine održati krajem jula, pružiti priliku da se vidi da li je ostvaren konkretan napredak, odnosno da li su mjere primijenjene ili ne.

Bonus video: