Otkupili dug Kneževića

„Potraživanje Hete je prenijeto na drugo pravno lice, a dvije advokatske kancelarije su se saglasile da se obustavi postupak izvršenja“, kazao je „Vijestima“ Šćepanović uz napomenu da je Heta platila troškove vještačenja, a da će dosadašnji troškovi postupka izvršenja biti utvrđeni naknadno
169 pregleda 8 komentar(a)
duško knežević, Foto: Boris Pejović
duško knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.08.2015. 05:14h

Meinl Bank AG iz Beča otkupila je potraživanje bivše austrijske Hipo Alpe Adria banke, tj. njene nasljednice finansijske institucije Heta, u iznosu od 12 miliona eura prema Atlas Mont fondu Duška Kneževića i fondu Trend, kojim upravljaju američki investitori, potvrđeno je juče “Vijestima“.

Dvije advokatske kancelarije Hete i Meinl banke dale su saglasnost da javni izvršitelj iz Bara Veselin Šćepanović obustavi postupak prodaje barskog hotela „Princess“, čija imovina je bila jedini kolateral za vraćanje ovog kredita austrijskoj Hipo Alpe Adria banci.

„Potraživanje Hete je prenijeto na drugo pravno lice, a dvije advokatske kancelarije su se saglasile da se obustavi postupak izvršenja“, kazao je „Vijestima“ Šćepanović uz napomenu da je Heta platila troškove vještačenja, a da će dosadašnji troškovi postupka izvršenja biti utvrđeni naknadno.

Austrijska finansijska institucija Heta, prethodno je naložila javnom izvršitelju da 16. juna oglasi prodaju barskog hotela Princess, što je on uradio. Prodaja je oglašena nakon što je procjenitelj utvrdio da barski hotel vrijedi 10.807.700 eura. Ubrzo nakon toga dva puta je povjerilac tražio da se privremeno odgodi prodaja, a posljednji rok bio je 31. avgust.

Nije poznato uz koliki diskont je Meinl banka sad otkupila potraživanje Hete, ni da li je Knežević uspio da vrati svoj ili makar dio duga koji je nešto manji od šest miliona eura. Takođe, nijesu poznati detalji o garancijama koje su date Meinl bank AG da otkupi potraživanje Hete u navedenom iznosu. Izvori „Vijesti“ tvrde fond Trend još nije vratio svoju polovinu duga u iznosu od oko šest miliona eura.

Navedeni kredit je prije oko šest godina odobren bivšem hotelskom preduzeću (HTP) Korali, čiju imovinu su naknadno podijelili fondovi Trend i Atlas Mont.

Zajedno sa imovinom fondovi su podijelili i obaveze prema Hipo banci, koje bi trebalo da vraćaju dva nova preduzeća Atlas Hotels i Trend Korali.

To se, međutim, nije desilo. Bivše gazde Trenda nijesu izmirivale svoj dio obaveza, a barski hotel koji je bio kolateral za vraćanje kredita Hipo banci pripao je Atlas Montu i danas je dio firme Atlas Hotels group.

Hotelom Princess gazduje Atlas Hotels group, čiji je većinski vlasnik sa 74,65 odsto akcija Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont. Atlas banka posjeduje 17,66 odsto, a Atlas Invest 6,88 odsto. Sve te firme su članice Atlas grupe koju više od decenije kontroliše Knežević.

Hotel ima četiri zvjezdice, smješten je u atraktivnom dijelu Bara u naselju Topolica.

Ista banka ranije kupila Skočiđevojku za 7,2 miliona

Barska „Princeza“ je druga vrijedna nekretnina za koju Meinl Bank AG iz Beča iskazuje interes otkupom potraživanja od Hipo Alpe Adria banke, sa kojom godina sarađuje. Banka je u drugoj polovini decembra 2014. kupila u javnom nadmetanju u Privrednom sudu atraktivni lokaciju bivše vojne baze Skočiđevojka, kod Reževića za 7,2 miliona eura.

Kompanija Monte Mena palestinskog biznismena Muhameda Rašida prethodno je ostala dužna Hipo banci kredit od 5,28 miliona eura, zbog čega je banka oglasila prodaju.

Ukupan dug Monte Mene prema Hipo banci iznosi oko 6,6 miliona, ali će biti preciziran tek nakon što se narednih dana dostavi obračun zateznih kamata. Prema riječima njenih advokata, Rašidova kompanija ostala je dužna Hipo banci u Beču 13 miliona.

Procijenjena vrijednost nekretnine koja se prostire na površini od 63.025 kvadrata iznosila je 14,5 miliona, ali je jedini kupac koji se prijavio za javno nadmetanje, budući da se radilo o drugoj prodaji, ovu vrijednu nekretninu mogao da kupi za 50 odsto te vrijednosti, što se i desilo.

Vlasnici Meinl Bank AG iz Beča poznati su i po tome što ima svoj brend kafe.

Bonus video: