Plantaže darežljive: Donacije „pojele” više od tri miliona eura

Dio malih akcionara nezadovoljan “rasipanjem”, i zbog toga što je tokom šest mjeseci 2015. ostvaren gubitak od 4,9 miliona eura
133 pregleda 18 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2015. 17:34h

Državna kompanija za proizvodnju vina “Plantaže” proteklih sedam godina poklonila je više od tri miliona eura na razne donacije i pomoći, još oko 550 hiljada za jubilarne nagrade radnicima i 2,7 miliona eura za isplatu otpremnina prekobrojnim.

Dio malih akcionara “Plantaža” nezadovoljan je rasipanjem novca u proteklom periodu na razna sponzorstva i pomoći, posebno ako se ima u vidu da je tokom prvih šest mjeseci 2015. ostvaren gubitak od 4,9 miliona eura.

Prema dostupnim podacima iz revizorskih izvještaja o poslovanju kompanije od 2008. do kraja 2014. godine, na sponzorstva je potrošeno dva miliona eura, humanitarnu pomoć 250 hiljada, pomoć porodicama u slučaju smrti 300 hiljada,a u slučaju bolesti pola miliona eura.

Navedeni vremenski period poklapa se sa mandatom direktorke Verice Maraš.

“Podaci iz revizorskih izvještaja su, naravno, tačni. Kada govorimo o donacijama treba znati da 'Plantaže' tradicionalno afirmišu najveće vrijednosti i postignuća crnogorskog društva… Socijalna odgovornost kompanije je jedna od naših već afirmisanih korporativnih osobina, na koje smo jako ponosni. Za ove namjene smo za posljednjih sedam godina izdvojili preko 2,5 miliona eura”, saopštili su “Vijestima” iz kompanije.

Posebno su izdvojili akciju “Slavimo život zajedno”, u kojoj su za svaku rođenu bebu u Crnoj Gori 1, 2. i 3. januara obezbjeđivali iznos od 500 eura. Za šest godina izdvojili su 180 hiljada eura za 361 bebu.

“Prisutni smo, sa donacijama i sponzorstvima u zdravstvu, kulturi, sportu... Možda takvo naše donatorstvo izgleda veliko, ali nama je, vjerujte, žao što nismo u mogućnosti da damo još toliko za sve koji su donacije i sponzorstva zavrijedili”, dodali su iz kompanije.

Žao nam je što ne možemo da damo i više, poručili iz “Plantaža”

Ocijenili su da su inicijative da se prekine sa donacijama možda za nečiji ukus i opravdane, ali da se njihove odluke baziraju na obaveznoj društvenoj odgovornosti i osjećaju za humanost.

“I potrebi da pomognemo sve što afirmiše vrijednosti koje crnogorsko društvo baštini. Na kraju, mišljenja smo, da su ove donacije , dobro izmjerene i srazmjerne snazi i ulozi kompanije '13. jul - Plantaže' i njenom mjestu i ulozi u društvu”.

Kompaniju napustilo 298 ljudi od 2008. a primljeno 271

Iz “Plantaža” su saopštili da je krajem 2007. broj zaposlenih u kompaniji bio 697, a da je danas 27 radnika manje.

Od 2008. do danas kompaniju je napustilo 298 ljudi, a zaposlilo se na neodređeno vrijeme 271 radnik. U ovom periodu je za otpremnine isplaćeno 2,7 miliona eura.

“Inače otpremnine nikako ne mogu imati tretman donacija, jer su one institut kojim se regulišu prava zaposlenih na osnovu Ugovora o radu i u skladu su sa poslovnom politikom ukupnog poslovanja kompanije. Novozaposleni radnici su zaposleni na drugim pozicijama za koje je postojala potreba za izvršenje radnih procesa u kompaniji, tako da se nikako ne može uspostaviti implicirana veza između ova dva, potpuno različita i odvojena postupka”.

Roditeljima otpremnine, djeci posao

Na pitanje da li je tačno da su isplaćivane otpremnine roditeljima , a da su im istovremeno djeca zapošljavana u kompaniji, iz “Plantaža” su odgovorili da su “otpremnine isplaćivane zaposlenima koji su stekli uslove za takav tretman od kompanije.

“Tradicionalno u skladu sa politikom zapošljavanja koju decenijama gaje 'Plantaže', ovdje se rado zapošljavaju djeca aktuelno zaposlenih ili onih koji su nekad radili. Naravno, nikad takva zapošljavanja nisu išla na štetu drugih prijavljenih kandidata, kao ni potreba kompanije, nego štaviše u korist korporativne kulture koju od nastanka gajimo. Ovaj kvalitet u zapošljavanju je karakterističan zbog porodičnog odnosa lojalnosti kompaniji, pa tako imamo više generacija zaposlenih iz iste porodice”, objasnili su iz “Plantaža”.

Bonus video: