Institut daju za šestinu vrijednosti

IWG je ponudio 10.025.306 eura za 56,48 odsto državnih akcija i obavezao se da realizuje minimalna investiciona ulaganja od 50 miliona eura u roku od pet godina od preuzimanja društva
37 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.08.2015. 06:09h

Vlada i Savjet za privatizaciju juče su na sjednicama prihvatile predlog Tenderske komisije i odobrili prodaju državnih 56,48 odsto akcija u Institutu „Dr Simo Milošević", britansko-američkog konzorcijumu IWG za 10 miliona eura. Vrijednost imovine instituta je na kraju prošle godine procijenjena na 65 miliona.

I Vladom i Savjetom predsjedavao je premijer Milo Đukanović, a usvojen je i predlog ugovora o kupoprodaji akcija. Prema informacijama “Vijesti” ugovor bi mogao biti potpisan već početkom septembra, a do tada ovu odluku treba da usvoje državni fondovi koji imaju akcije u Institutu - Investiciono razvojni fond, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje.

Kako je saopšteno nakon sjednice izvršne vlasti, “Vlada je iskazala spremnost da izađe u susret zahtjevu lokalne zajednice da se uključi u nadzor realizacije ove investicije”.

Skupština opštine Herceg Novi je 29. maja donijela zaključke da o tome da traže od Vlade obustavljanje postupka privatizacije Instituta, poništenje tenderskog postupka i da se razmotre drugi načini unapređenja uslova rada kompanije.

Opština je tada formirala i radnu grupu koja je utvrdila da jedini ponuđač na tenderu IWG nije respektabilan, kao i da tenderski postupak i dokumentacija nisu pripremljeni na adekvatan način. Sporno je i što kupac dobija mogućnost da na prostoru instituta gradi stanove i vile za prodaju.

IWG je ponudio 10.025.306 eura za 56,48 odsto državnih akcija i obavezao se da realizuje minimalna investiciona ulaganja od 50 miliona eura u roku od pet godina od preuzimanja društva. Kako je navedeno u saopštenju Vlade, ovim ulaganjem će se “podići kvalitet sadržaja Instituta na četiri zvjezdice i vile “Galeb” na pet zvjezdica”.

“Ponuda uključuje i investiciju u medicinsku opremu u iznosu od 10 miliona eura, u skladu sa investicionim planom. Ponuđač se, takođe, obavezao da sprovede program zapošljavanja iz svoje ponude i obezbijedi primjenu postojećeg kolektivnog ugovora najmanje tri godine od preuzimanja kompanije, uz zaštitne mehanizme za neizvršavanje obaveza po tom osnovu”, saopšteno je iz Savjeta.

Iz te institucije su napomenuli “da navedena ponuda predstavlja dobar model valorizacije potencijala tog lokaliteta, budući da obezbjeđuje prijeko potrebne investicije i značajno unapređuje osnovnu djelatnost Instituta”. “Sindikat će se danas izjasniti o odluci Vlade da proda Institut”, kazao je v.d. predsjednika sindikalne organizacije Igor Sijerković.

Institut se prostire na 200 hiljada kvadrata zemljišta u Igalu, na 150 metara od najbliže plaže. Objekti instituta imaju 80.000 kvadrata, a raspolaže sa ukupno 1.450 ležajeva. Institut se bavi fizikalnom medicinom, rehabilitacijom i reumatologijom. Kako piše na njegovom sajtu, ubraja se u najveće i najpoznatije institucije za multidisciplinarno banjsko lečenje na Balkanu.

“Začetnik je moderne fizikalne i preventivne medicine, rehabilitacije, talasoterapije i velnesa i postao je jedan od glavnih međunarodnih centara za rehabilitaciju djece, odraslih i starih osoba”, navedeno je na sajtu.

Jedna od rijetkih dobrih državnih firmi

Prošlu poslovnu godinu Institut Igalo je završio sa 91 hiljadom eura profita i jedna je od rijetkih državnih kompanija koja posluje pozitivno. Kompanija je na kraju godine imala i neraspoređenu dobit od milion eura.

Ukupna vrijednost imovine Instituta, u tom izvještaju, na kraju prošle godine procjenjena je na 65 miliona eura.

Kratkoročne i dugoročne obaveze kompanije iznose 7,7 miliona eura. Institut je prošle godine imao poslovni prihod od 10,6 miliona eura.

Izbor neće iz vlasti

Udruženje građana Izbor zbog prodaje Instituta Igalo konzorcijumu IWG, neće raskinuti koaliciju sa DPS-om, kako je ranije najavljivano. Nakon lokalnih izbora u decembru prošle godine, Izbor je za ulazak u koaliciju sa DPS-om, postavio uslov da se obustavi prodaja Instituta Igalo, uz obećanje da će raskinuti sada vladajuću koaliciju, ako se dogovor ne ispoštuje.

“Iako je finansijska solventnost i stručna kompetentnost konzorcijum IWG sporna, mislimo da je u ovom trenutku prodaja Instituta bolja solucija od stečaja koji prijeti toj zdravstveno-turističkoj ustanovi u narednih šest mjeseci kada se očekuje da postane pravosnažna presuda u korist Jugobanke u iznosu od 6,5 miliona eura”, kazao je lider i odbornik Izbora Dušan Radović Krušo uz napomenu da Instit ima i dug od još šest miliona eura.

Jugobanka AD u stečaju je 2008. godine tužila Institut zbog duga od 4,357 miliona eura. Osnov potraživanja bio je kratkoročni kredit koji je Institut dobio od beogradske banke 1991. godine za vraćanje anuiteta za kredit podignut za izgradnju tkz. druge faze - Mediteranskog centra. Međutim, Vlada je tada preuzela dug Instituta i konvertovala ga u akcije i sa državnim fondovima postala vlasnik 56,5 odsto akcija, zbog čega se smatralo da Jugobanka treba od Vlade da naplati taj novac.

“Naš uslov je da u Komisiji za praćenje privatizacije Instituta, u narednih godinu dana dok se ne “zatvori” ugovor, bude i predstavnik Opštine Herceg Novi koji će u svakom trenutku moći da obustavi prodaju ako ne budu ispoštovani naši uslovi, a to je da se insistira na finansijskim garancijama, kao i da prilikom potpisivanja ugovora, jedna od obavezujućih klauzula bude uključivanje operatera koji će voditi Institut”, pojasnio je Radović.

Radović je ranije tvrdio da IWG nije konzorcijum, već društvo sa ograničenom odgovornošću, sa osnivačkim kapitalom u iznosu od hiljadu funti i da nema kompetentnost u vođenju medicinskih ustanova.

Bonus video: