Nijesu dobili novac, otjerali graditelje puta za vjetropark

"Presuda o isplati dva eura po kvadratu je pravosnažna još u aprilu, ali novca nema. Nas oko stotinu čeka novac, dok su oni koji su pristali na cijenu od 50 centi po kvadratu isplaćeni”, kazao je Radosav Raičević
89 pregleda 1 komentar(a)
Krnovo vjetroelektrane, Foto: Svetlana Mandić
Krnovo vjetroelektrane, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.08.2015. 18:17h

Mještani Krnova, kod Nikšića, gdje će biti izgrađene vjetroelektrane, juče su zaustavili gradnju puta do budućeg vjetroparka jer im, kako su kazali, još nije isplaćen novac za eksproprisano zemljište. Dok su se mašine Genexa udaljavale sa krnovske padine, mještani su poručili da će nastavak radova dozvoliti tek kada dobiju novac.

"Još nijesmo dobili rješenja za isplatu novca, a zemlja nam je oduzeta. Presuda je pravosnažna još u aprilu, ali novca nema. Nas oko stotinu čeka novac, dok su oni koji su pristali na cijenu od 50 centi po kvadratu isplaćeni. Mi smo se žalili i dobili smo da će nam biti isplaćeno dva eura po kvadratu“, kazao je Radosav Raičević.

Izgradnja puta do mjesta gdje će biti izgrađena vjetroelektrana počela je u julu. Do sada je probijeno 500 metara, a preostalih oko osam kilometara, koje tek treba da se radi, ide preko imanja mještana koji još nijesu dobili novac od Ministarstva finansija.

"Nas trojica imamo zajedničku parcelu od oko dvije hiljade kvadrata. Naša zemlja se u katastru i dalje vodi na nas. Platili smo za nju porez za ovu godinu iako je zemlja eksproprisana. Nemamo mi ništa protiv ovih radova samo tražimo da nam isplate našu imovinu. Pozdravljamo gradnju puta i dobrodošli su ovdje. Svi imamo interes od tih radova, planina će da oživi, biće naroda, ali tražimo svoj novac“, poručio je Mlađen Zajević.

On je kazao i da traže da se trasa radi preko zemljišta koje je eksproprisano, a ne mimo njega. Većina mještana kojima nije isplaćen novac, kako su kazali, dobila je pravosnažne presude po cijeni od dva eura po kvadratu, dok ima i onih koji čekaju da postupci budu završeni.

"Moj otac ima livadu od 3.864 kvadrata. Žalba je još u toku, a većini je presuda već pravosnažna. Mi smo za ovu zemlju platili porez i ne želimo da nas niko ucjenjuje“, kazao je Miodrag Lalatović.

Nikola Čizmović je pristao na cijenu od 50 centi po kvadratu i on je novac dobio prije skoro dvije godine. Juče je bio zajedno sa okupljenim komšijama a došao je, kako je kazao, da provjeri da li se izvođač pridržava utvrđene trase.

"Materijal obaljuju mimo trase ali kažu da će to očistiti. Pitam se kad. Kada oni odu to će tako ostati. Imamo postojeća tri-četiri puta koja će ostati kao spomenici istorije a oni rade nanovo put. Onda treba za njega i da plate“, kazao je Čizmović.

Raičević je kazao da su im predstavnici izvođača kazali da bi trebalo da danas dobiju neka rješenja.

“Nadamo se da će tako i biti. Neka nam Ministarstvo isplati novac i radovi će biti nastavljeni“, poručio je Raičević.

Vrijednost projekta, koji će imati godišnju proizvodnju od 200-230 GWh, je 120 miliona eura. Investitori su austrijski IVICOM i francuska Akuo energy. Ugovorom je predviđeno da gradnja bude završena u roku od 18 mjeseci od dana početka radova.

Isplaćene 72 hiljade, ostali se sude

"Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo finansija, korisnik eksproprijacije – Ministarstvo ekonomije, je uplatilo na poseban račun ukupan iznos od 301.583,54 eura, na ime sredstava za eksproprijaciju zemljišta bivših vlasnika, radi izgradnje vjetroelektrane ’Krnovo’”, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Kako su objasnili do sada je isplaćeno blizu 72 hiljade eura ranijim vlasnicima eksproprisanog zemljišta koji su pristali na pravičnu naknadu i potpisali sporazum sa korisnikom eksproprijacije. U ostalim predmetima vode se sudski sporovi jer vlasnici nijesu pristali na ponuđenu cijenu.

"Nakon okončanja sudskih postupaka ili postizanja sporazuma o visini naknade, te nakon dostavljanja zahtjeva za isplatu podnijetih od strane ranijih vlasnika i pravosnažno izvršnih rješenja Ministarstvo finansija će vršiti isplate naknade za eksproprisane nepokretnosti“, saopštili su iz ovog Ministarstva.

Bonus video: