Radnici brodogradilišta se nadaju dogovoru i nastavku radova

Predstvnici Sindikata JBB sjutra će u Podgorici razgovarati sa sindikalnim rukovodiocima
1 komentar(a)
Mladen Krivokapić, Foto: Slavica Kosić
Mladen Krivokapić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.08.2015. 15:08h

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB) nakon današnjeg razgovora sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem nadaju se dogovoru i radnom angažmanu.

Predsjednik sindikata JBB Mladen Krivokapić je nakon sastanka kazao da je Ostojić ponudio radni angažman za svih 200 radnika u naredna tri mjeseca, a postoji mogućnost da im bude povezan i radni staž od 30. juna kada je uveden stečaj u kompaniju.

To je ozbiljnija ponuda, jer će visina zarada zavisiti od radnog angažmana, a ko nema posla imaće minimalac, kazao je Krivokapić, istakavši da će o ponudi odlučiti na zboru radnika koji je zakazan za srijedu.

Predstvnici Sindikata JBB sjutra će u Podgorici razgovarati sa sindikalnim rukovodiocima.

Krivokapić je kazao da očekuju da nastavak pregovora sa Vladom CG početkom septembra . Podsjećamo da radnici traže da im se isplate dvije ipo plate, nakande iz radnog odnosa, otpremnine po kolektivnom ugovoru, poveže radni staž i uplate sredstva u stambeni fond JBB.

Za koga radi Lompar

Krivokapić je reagovao i na tvrdnju inspektora Lučke kapetanije iz Kotora, Željka Lompara koji je nakon što je obavio uviđaj na brodu "South river", izjavio da nije našao” nikakav trag punjenja balastnih tankova broda, što ne znači da takvog punjenja u praksi nije bilo”.

Podsjećamo da su radnici Brodogradilišta, o čemu imaju i fotografije i video snimke, spriječili havariju na italijanskom brodu South River i malom doku i ekološku katastrofu zbog izlijevanja oko 500 tona nafte u more.Za sada nepoznata lica su, po tvrdnjama radnika, napunili tankove broda vodom, što je moglo da dovede do ogromne štete. Brzom intervencijom, iako nisu radno angažovani , radnici su spriječili katastrofu.

"Da li Lompar radi za državu ili osiguravajuće kuće", pita Krivokapić i navodi da Lompar kada je došao na uviđaj nije od njih tražio nikakve dokaze koje su bili spremni da mu daju i da čak nije ni razgovarao sa njima.

Bonus video: